Soto Ayam Nani Rostam. Nampak sedap sangat kan? Kuah tu nampak keruh je means bukan sup ayam biasa... ada rempah dia untuk jadikan kuah soto
Langkah Pertama...
Nasi impit buat sendiri guna beras wangi. Masukkan beras wangi dalam plastik apa-apa saiz pun asalkan memenuhi separuh. Cucuk-cucuk plastik tu dengan garpu dan staepler. Rebus nasi impit selama sejam. Dah siap sejukkan dan potong.
Langkah Kedua...
Sementara tunggu nasi impit siap, boleh mula kan rebus ayam dengan masukkan bawang putih, 4 sekawan dan sebutir sup bunjut seolah-olah korang nak buat sup ayam. Setelah ayam masak angkat dan siat-siatkan. Kuah sup ayam ketepikan untuk buat kuah soto.
Langkah Ketiga...
Taugeh dibuang ekor dan dibersihkan....
Goreng suhun dengan minyak yang panas dan banyak. Terbalikkan.
Bergedil buat kecik-kecik, celup telur dan goreng keperangan. Resipi bergedil DI SINI.
Kacang tanah pun digoreng.
Langkah Ke-empat....
Dengan sedikit minyak, goreng sedikit bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup dan lada hitam. Tumbuk atau blend. Masreena tumbuk je sebab sikit sangat.
Bancuh air asam jawa dengan serbuk perencah sup dan perencah kurma. Panaskan minyak dan tumis air bancuhan hingga wangi. Masukkan pula bahan blend tadi hingga naik bau. Akhir sekali tuangkan kuah sup ayam tadi. Bubuh garam dan asam keping, biarkan mendidih dan angkat.
Suhun saya ni agak tebal so kena carik kasi nipis supaya bila digoreng masak hingga bahagian dalam.
Leraikan atau carikkan suhun yang tebal
Rupa kuah soto
Bergedil saya dari sebiji kentang bersaiz kecil.. sebab makan sorang je.. ini adalah kali kedua saya buat soto, so aksesori diabaikan je... #dapurbujang
Suhun yang dah digoreng
Suhun bila dituang kuah panas keluar bunyi "syhhhh..."

Selamat Mencuba
Wah saya suka tengok resepi kat blog pn. Nani rostam nih....sedap2 je resepi die!
ReplyDelete