Ok lagi satu sructured look dessert yang aku buat iaitu kuih kaswi. Masreena guna acuan plastik supaya ia kecil dan boleh dimakan dalam portion yang kecil sebab iols sekarang tengah diet... ahakss!!
sukatannya saya beli di Mr DIY dan saya buat separuh sukatan sahaja dari resipi asal.
KUIH KASWI
Hiasan: Secawan kelapa parut, setengah tsp garam dan daun pandan dikukus 5 minit
Bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 cawan gula merah - saya guna gula Melaka terus cairkan
1/2 cawan gula kastor - optional
1/2 cawan air kapur
4 cawan air
Cara-caranya:
1. Panaskan kukusan, balut tudung kukusan dengan kain dan sapu minyak pada bahagian dalam acuan
2. Campurkan semua bahan dan blender hancur jangan sampai berbuih
3. Tapis adunan dan tuang acuan sehingga penuh dan kukus 15 minit.
sukatannya saya beli di Mr DIY dan saya buat separuh sukatan sahaja dari resipi asal.
KUIH KASWI
Hiasan: Secawan kelapa parut, setengah tsp garam dan daun pandan dikukus 5 minit
Bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 cawan gula merah - saya guna gula Melaka terus cairkan
1/2 cawan gula kastor - optional
1/2 cawan air kapur
4 cawan air
Cara-caranya:
1. Panaskan kukusan, balut tudung kukusan dengan kain dan sapu minyak pada bahagian dalam acuan
2. Campurkan semua bahan dan blender hancur jangan sampai berbuih
3. Tapis adunan dan tuang acuan sehingga penuh dan kukus 15 minit.
4. OK dah sejukkan keluarkan dari acuan dan golek-golekkan dalam kelapa parut hehe... |
Saya tengah diet, so memang makan 3 biji sahaja, yang lain anak beranak dah ngapp |
No comments:
Post a Comment
Kalau suka tinggalkan komen =)