
Minyak kelapa, ikan salmon, avokado, olive oil, chia seeds, serbuk koko, rice malt syrup & susu tanpa lemak tiba-tiba menjadi popular dan digelar 'superfood'. Walaupun ia bagus untuk kesihatan, ia masih lagi mengandungi kalori yang tinggi.
Menurut pakar nutrisi, Lyndi Cohen "Superfoods membuat nutrisi kedengaran mudah. Kita suka peraturan ketika makan tetapi mula membencinya apabila terlalu rumit. Apabila kita mendapat tahu, "oh its superfood!" saya akan makan lebih banyak dan jadi lebih sihat"
Tiba-tiba kamu ketepikan buah pear dan beralih ke blueberry. And the celebrity factor makes these foods seem pretty extraordaniary too! Let's face it! Pernahkah kamu menelan minyak kelapa sebelum Miranda Kerr memberitahu dia membuat smoothie dicampur sesudu besar minyak kelapa?
Selain itu, superfoods ini berharga agak mahal dan sukar didapati menjadikannya makanan eksklusif. Bukan sahaja menambahkan belanja dapur, malahan superfoods kebanyakannya berkalori tinggi.
"Kesemuanya baik untuk kesihatan,tapi jika kamu hanya makan satu sahaja, kamu akan kehilangan zat atau kebaikan dari sumber yang lain" jelas Cohen. Beliau juga menegaskan bahawa "superfood" adalah marketing term dan bukanlah scientific term.
"Pakar nutrisi dan ahli sains tidak berbicara tentang superfoods. Ia adalah terma pemasaran (marketing term) yang digunakan untuk jual produk, nothing more"
No comments:
Post a Comment
Kalau suka tinggalkan komen =)