Tujuan asal blog ini ditubuhkan adalah untuk membantu pembaca berjimat namun masih boleh mencapai impian mereka di saat krisis ekonomi melanda negara. Save is not about to cut everything fun in your life, we still spend but only in reasonable cost. Price list dan costing sengaja dimasukkan di dalam entry untuk memberi gambaran kepada pembaca sejauh mana penjimatan yang boleh dilakukan dalam perbelanjaan harian mereka di Malaysia. Semoga dengan perkongsian ini dan blog seumpamanya akan memberi manfaat besar kepada pembaca, seterusnya mengubah taraf hidup mereka kepada lebih baik, insya Allah.

Semua kandungan blog ini adalah Hak Cipta Terpelihara. Sebarang kegiatan yang disyaki plagiatrisme akan dilaporkan serta-merta kepada SKMM.

Popular Posts

Saturday, 18 April 2020

Wanita: 6 Sebab Anda Perlu Masak di Rumah Walaupun Billionaire

Kenapa wanita? sebenarnya saya menulis semua kepentingan home cooked ini berkait rapat dengan kesihatan kulit, huhu... semua wanita tak nak kedut kan?


1. Kedai biasa (bukanlah yang high end) menggunakan minyak yang sama berulang-ulang kali. Minyak yang dipanaskan berulang kali menghasilkan radikal bebas penyebab kerosakan kulit

2. Restoran banyak menggunakan gula putih untuk menyedapkan makanan & mencantikkan warna masakan, supaya pelanggan berulang ke kedai mereka. Gula mengandungi 'refine' yang sukar dihadam & membebankan sistem pencernaan. Untuk menentang penuaan, gunakan gula jenis lain atau kurangkan sahaja gula.

3. Sayur yang direbus di kedai mungkin mengalami kehilangan khasiat jika direbus dalam air yang banyak. Oleh itu, sediakan sendiri sayur boleh jaga vitamin pada khasiat optima

4. Lauk-pauk seperti ayam goreng kalau terlebih proses masak @ dimasak terlalu lama @ dimasak berulang kali akan menyebabkan timbulnya radikal bebas. Jika jumlah radikal bebas > antioksidan dalam badan, dalam jangka masa lama menyebabkan punca kanser, jantung, hepatitis & masalah penuaan kerana radikal bebas merosakkan sel kulit (hilang keanjalan)

5. Buatlah sendiri barbeque grill seperti sate, ayam bakar, ikan bakar atau steak sebab bahan perapan kita boleh buat sendiri, yang mana wanita boleh perap bersama bawang putih, bawang besar, lada & cuka yang mana jika dimakan serentak dapat turunkan risiko kanser akibat asap hingga 99%.

6. Buat sendiri kek / biskut / roti di rumah boleh mengawal bahan-bahanya atau menggunakan resipi yang baik. Hal ini kerana, di kedai atau bakeri mereka menggunakan bahan-bahan yang meningkat kan kadar kolesterol / lemak transfat iaitu:

Susu pekat manis, marjerin, shortening, minyak masak & creamer

Oleh itu, sentiasa buat stok makanan di rumah menggunakan resipi-resipi terpilih. Contohnya, jangan gunakan resipi kek yang  mengandungi susu pekat manis tetapi yang menggunakan susu sejat/whipping cream




ASB Loan: 4 benefit yang tak boleh dapat dengan menyimpan wang sendiri (sediakan pen, kertas & kalkulator)

Disclaimer: Ini adalah pengalaman saya pada dunia sebenar dan saya tidak bertanggungjawab sekiranya berbeza dengan pengalaman anda ye.

Saya cuba untuk kekal focus dengan topic ini, saya tak nak babitkan hal-hal lain seperti hartanah, emas, simpanan, dll ye.. kita focus pada PINJAMAN dan ASB sahaja. Kalau buat loan ASB saya lebih suka buat dengan Maybank sebab apa… sebab professional. Semasa muda saya pernah buat ASB loan dengan RHB & CIMB tetapi apabila saya jual balik, saya tidak dikembalikan apa-apa wang pun, sedangkan selepas itu barulah saya tersedar mereka sepatutnya mengembalikan bayaran principal saya. Pada masa itu saya masih naif, tak tahu cara pengiraan interest & principal ini (duit pokok) 

Tetapi apabila saya menjual semua ASB loan saya iaitu sijil bernilai 50 ribu dengan Maybank selepas pinjaman berusia 5 tahun, saya dipulangkan semula oleh Maybank & Etiqa insurans sebanyak 5 ribu ringgit. Dengan wang tersebut saya merasa terbang ke Sydney buat pertama kalinya dalam hidup.

Perkara ini meninggalkan kesan di hati saya, dan membuatkan saya tidak lagi mempercayai bank-bank lain untuk membuat pinjaman ASB. 

Basic rules untuk sesuatu perniagaan atau pelaburan, formula / persamaan / equation macam ni

Keuntungan = kadar dividen – kadar interest

Sekarang kadar interest ASB loan adalah 4.5%.
Dividen ASB terkini pula 5.5%
Maka keuntungan = 5.5% - 4.5% = 1%

Maknanya masih lagi untung walaupun sikit je iaitu 1%. Kalau orang kaya-raya, setakat 1% tu diorang tak main, huhu… better diorang simpan di Unit Trust.

Selain dari itu, ada juga orang membahaskan baik simpan sendiri daripada bagi wang pada bank. Well, saya tidaklah memaksa semua orang mengikut apa yang saya buat, tetapi pengetahuan anda boleh berkembang dengan membaca entry ini. Bagi saya, ASB loan ada faedah tersendiri. Berbanding simpan sendiri, untuk lebih jelas anda kena buat sendiri pengiraan di Microsoft excel. Jumlah maksima ASB loan adalah 200 ribu selama 25 tahun. 200 ribu adalah jumlah maksimum yang boleh dibuat untuk setiap individu.

Benefit 1: ASB loan ada MRTA (insurans)

Simpan wang sendiri kalau nasib kurang baik di pertengahan usia, sekiranya meninggal dunia (minta dijauhkan) wang simpanan yang telah dikumpul, cth: seratus ribu, akan kekal tanpa pertambahan.
Berbeza dengan ASB loan, MRTA akan digunakan sekiranya berlaku kematian, contohnya walaupun sudah bayar hingga seratus ribu, MRTA akan bagi full amount 200 ribu kepada beneficiary (pewaris) serta merta walaupun loan masih separuh jalan.

Benefit 2: ASB Loan boleh cap limit 200 ribu

Setiap individu Bumiputra hanya dihadkan 200 ribu dan sekiranya kuota habis dijual, kita kena menunggu untuk pelaburan yang seterusnya. Silap-silap tak boleh masuk terus kerana PNB ni amanah saham. Ini ketara terutamanya ASB2 mempunyai limit keseluruhan 10 billion unit sahaja di PNB. Oleh itu, ASB loan boleh naikkan kuota kita untuk saving dalam tu, yang mana kalau ada saving cash ia akan bertambah secara kumulatif.

Benefit 3: ASB Loan membolehkan kita menyimpan wang sebanyak 58,536 ringgit untuk dapat 200 ribu selepas 25 tahun

Baiklah, 58,536 tu adalah hasil campur installment saya sebanyak 1,248 sebulan, namun ia berubah sedikit dengan umur seseorang. Ini adalah pengiraan loan saya. Installment saya berubah-rubah mengikut kadar BLR terkini yang diumumkan oleh bank negara Malaysia. BNM akan hantar surat perubahan kadar installment (sekarang semakin berkurangan)

58,536 tu adalah modal saya keseluruhan, cara kira:

jumlah installment tahun pertama = 14,976 

tahun yang kedua, semua installment tu saya bayar terus guna dividen. Biarlah saya bayar awal pun, sebab saya tak nak membebankan gaji bulanan saya, huhu...kalau ambik nanti terguna, bila tiba due date siap lah, huhu
kalau top tup loan dengan tanggapan dividen terendah 5.5%, maka dividen tahunan cuma cover 10.5 bulan je. 
Ini bermakna hampir sebulan setengah saya kena top up installment guna wang sendiri.

jumlah installment 1.5 bulan kena top up dan selepas 25 tahun = 43,560

Campur kedua-duanya dapatlah 58,536 ribu awak keluar duit seumur hidup untuk mendapatkan 200 ribu di hari tua nanti.

Penting: Cuba awak bandingkan sekiranya awak menyimpan sendiri, dengan jumlah wang yang sama di Microsoft excel. Awak akan dapati cuma dapat 140,413 ringgit selepas 25 tahun 

Jika menyimpan sendiri dgn jumlah yang sama, anda akan mendapat 140 ribu sahaja itupun sekiranya betul anda menyimpan. Silap-silap pertengahan jalan mungkin anda withdraw pula untuk renovate rumah atau anak kahwin. 

Jadi soalan saya: awak nak 200 ribu ke 140 ribu dengan modal yang sama? Sudah tentu melalui loan ASB kan

Benefit 4: Pelaburan yang menguntungkan untuk anak muda

Kenapa saya kata demikian? Cerita tersebut telahpun saya taip seperti di perenggan paling atas. Namun begitu, TUJUAN ASAL saya buat ASB loan adalah retirement plan tambahan selepas 25 tahun nanti. Hal ini kerana income saya bekerja sendiri kais pagi makan pagi, terlalu sedikit, dan tidak cukup untuk menyimpan wang persaraan dari income bulanan. Saya bukanlah ada caruman EPF dari majikan pun. 

Oleh itu, setakat setahun sekali  saya gunakan dividen untuk bayar installment setahun & top up sedikit tak sampai 2 ribu setahun, selepas 25 tahun saya ada 200 ribu. Mana ada lagi pelan lain yang begini? Sepatutnya golongan yang layak di Malaysia iaitu Melayu, Serani, Orang Asli, Bumiputra Sabah, Bumiputra Sarawak, & mualaf menggunakan sepenuhnya peluang ini kerana bangsa lain teringin nakkan peluang ini. Kawan-kawan saya Cina dan India berasa cemburu, tidak hairanlah kuota non bumi untuk ASN dan ASW licin dalam masa setengah jam sahaja di seluruh negara!

Loan-loan kecil 50 ribu semasa umur saya 20an  telah saya gunakan untuk pelaburan jualan balik yang menyebabkan saya berjaya ke Sydney tu tadi. Alhamdulillah, saya sempat merasa peluang tersebut :) sekarang ASB loan saya tidaklah sesekali saya nak jual pula. Tidak lupa, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada kerani saya di Pengerang dulu, Ayu kerana bagi saya idea ini. Masa tu saya dengar sambil lalu sahaja tapi balik rumah baru saya terfikir, betul apa dia kata. Terus saya bertindak sedikit demi sedikit.

Saya harap entry ini bermanfaat kepada semua rakyat Malaysia dan ada masa saya akan tulis lagi tentang simpanan yang lain.






Monday, 13 April 2020

Nak sihat tak semestinya makan 'superfood'


Minyak kelapa, ikan salmon, avokado, olive oil, chia seeds, serbuk koko, rice malt syrup & susu tanpa lemak tiba-tiba menjadi popular dan digelar 'superfood'. Walaupun ia bagus untuk kesihatan, ia masih lagi mengandungi kalori yang tinggi.

Menurut pakar nutrisi, Lyndi Cohen "Superfoods membuat nutrisi kedengaran mudah. Kita suka peraturan ketika makan tetapi mula membencinya apabila terlalu rumit. Apabila kita mendapat tahu, "oh its superfood!" saya akan makan lebih banyak dan jadi lebih sihat"

Tiba-tiba kamu ketepikan buah pear dan beralih ke blueberry. And the celebrity factor makes these foods seem pretty extraordaniary too! Let's face it! Pernahkah kamu menelan minyak kelapa sebelum Miranda Kerr memberitahu dia membuat smoothie dicampur sesudu besar minyak kelapa?

Selain itu, superfoods ini berharga agak mahal dan sukar didapati menjadikannya makanan eksklusif. Bukan sahaja menambahkan belanja dapur, malahan superfoods kebanyakannya berkalori tinggi.

"Kesemuanya baik untuk kesihatan,tapi jika kamu hanya makan satu sahaja, kamu akan kehilangan zat atau kebaikan dari sumber yang lain" jelas Cohen. Beliau juga menegaskan bahawa "superfood" adalah marketing term dan bukanlah scientific term.

"Pakar nutrisi dan ahli sains tidak berbicara tentang superfoods. Ia adalah terma pemasaran (marketing term) yang digunakan untuk jual produk, nothing more"











Sunday, 5 April 2020

Cara Jimatkan Elektrik

Salam sejahtera

Tak ingat dah saya pernah ke belum buat entry pasal jimat elektrik, rasanya pernah tulis. Baiklah, ketika saya tinggal berseorangan dahulu, penggunaan elektrik saya (bil TNB direct ye... bukan bil kondo) selalunya 50 ringgit. Selepas saya buat beberapa langkah penjimatan elektrik, saya dapati bil saya untuk bulan seterusnya kurang 25 ringgit iaitu separuh daripada sebelumnya.

Jadi sekiranya anda tinggal berseorangan, mudah untuk dikawal. Sekiranya ada ada ahli keluarga atau housemate, bolehlah brief atau bagi nota tambahan semasa menandatangani kontrak sewa bilik tu. Bukan apa selalunya bil elektrik bahagi 2 kan, jadi  tak adil lah kalau awak seorang sahaja yang berjimat.

Basic jimat elektrik sudah tentulah mentol putih, kurangkan peralatan panas & penggunaan air cond. Tetapi untuk warganegara Malaysia yang menghadapi cuaca panas setiap masa, air cond adalah benda yang sangat perlu di negara kita.

Tips Jimat Elektrik Sehingga Separuh Bil:

1. Sebelum tidur atau keluar bekerja, pastikan OFF semua plug extension. Hal ini kerana saya dapati kebanyakan orang menggunakan extension yang ada LED (berlampu), LED ini menambahkan bil. Saya buang terus extension LED beli yang tiada lampu.

Inilah dia extension berlampu LED yang bakal menaikkan bil elektrik. Bayangkan seharian awak on TV & wifi dengan extension macam ni... memang beratus bil 

Beli extension ni tanpa lampu LED

2. Selain suka menggunakan mentol putih berbanding mentol kuning, saya gunakan lampu kalimantang di dalam tandas, yard ataupun stor. Lampu kalimantang (flourescent) dan LED biasa (light emitting diodes) biasanya hanya 5 watt berbanding lampu pijar (60 watt ke 100 watt)

3. Pilik produk elektronik yang memiliki loji Energy Star. Ia menggunakan kurang 20% hingga 30% tenaga berbanding produk lain.

4. Jika ada peralatan melebihi 10 hingga 15 tahun pertimbangkan untuk menukarnya. Peralatan lama boleh menggunakan tenaga elektrik hampir 4x ganda berbanding yang baru. Kalau ada perkakas elektrik ie. mesin basuh atau microwave yang sebaya adik bongsu, silalah tukar ye

5. Air cond yang tidak diservis terpaksa bekerja dengan lebih kuat untuk menyejukkan bilik sekaligus menaikkan kadar tenaga elektrik. Cuci filternya sekurang-kurangnya setahun sekali.

6. Dapur - penting ni. Apa-apa sahaja peralatan panas akan menggunakan elektrik yang sangat banyak. Cuba lah hadkan hanya pada oven, periuk nasi & hud yang biasa ni. Tapi kalau steam pot, cerek dll gril tu tak perlulah guna elektrik.... gunakan sahaja dapur gas. Gas 10x ganda lebih murah dari elektrik. Dahulu semasa di Cyberjaya, saya menyewa kondo yang menggunakan elektrik sebagai dapur. Bil bulanan sentiasa melebihi seratus ringgit OMG! sedangkan jika gunakan gas (Lembaga Gas Malaysia) cumalah 11 ringgit untuk 2 orang memasak.

Saya gunakan cerek dapur sebab cerek letrik tu kecik, nanti berapa kali pula saya nak rebus air dalam sehari, huhu....



Friday, 3 April 2020

Covid-19: Kupasan Morotarium Relief, Bantuan Tunai Nasional & Penyelesaian Sebenar

 
 
Salam sejahtera,

Nampaknya rakyat Malaysia semua kelam kabut semenjak PM umumkan semua jenis bantuan-bantuan untuk disalurkan kepada rakyat jelata sempenan tempoh PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) #LOCKDOWN. Sudah pastinya yang menarik perhatian adalah Bantuan Tunai Nasional. Sampaikan website pun down. Bayangkan

Bantuan Tunai Nasional disalurkan mengikut agihan pecahan isi rumah (household) iaitu B40, M40 dan T20. Cara untuk menentukan anda di kategori yang mana bolehlah rujuk di entry INI.

Saya ingin mengulas bantuan tunai terus, bukanlah termasuk sector industry kerana saya bukanlah pemilik syarikat SME atau majikan yang perlu membayar gaji pekerja. Selain daripada  Bantuan Tunai Nasional, ada bantuan tunai lain yang anda perlu buat PERMOHONAN iaitu:

-I-Lestari
-Bantuan Sara Hidup yang sememangnya telah sedia ada diberikan setiap tahun kepada B40

Bantuan lain yang dapat secara automatic

-Morotarium Relief arahan Bank Negara Malaysia (KECUALI kad kredit)
-Diskaun bil elektrik 15%-50%
-unlimited internet daripada semua syarikat telekomunikasi
-pengecualian bayaran sewa untuk semua premis kerajaan & rumah-rumah kerajaan

Kenapa Morotarium Relief sangat penting

Bagi pekerja makan gaji, sekiranya mereka tidak dapat bantuan tunai pun sebenarnya kehidupan mereka tidaklah terjejas langsung kerana mereka masih bekerja dari rumah & menerima gaji seperti biasa. Perbelanjaan mereka tidaklah bertambah malahan semakin berjimat working from home. Morotarium Relief hanyalah satu kesempatan atau durian runtuh untuk mereka menyimpan wang tersebut selama 6 bulan. Hebat bukan?

Sepanjang tempoh PKP orang yang sebenarnya terkesan adalah orang bekerja sendiri seperti petani, pelaut, peniaga-peniaga, dll yang tidak mendapat gaji tetap dan bergantung pada upah harian. Ini golongan yang sepatutnya dibantu kerana mereka tidak keluar bekerja sepanjang tempoh PKP berlangsung.
Oleh itu, inisiatif kerajaan & BNM sangat tepat untuk membantu orang seperti kami mengurangkan bebanan bulanan. Namun begitu, ada beberapa perkara yang masih perlu dibayar:

-sewa, bill, makan & minum, kad kredit
-keperluan lain jika perlu seperti spek mata rosak, kereta rosak, plumber jika paip dapur bocor dll

Oleh itu, dari manakah orang seperti kami boleh mendapatkan wang untuk menguruskan perkara-perkara di atas selain dari wang simpanan yang mana semakin digunakan ia semakin habis? Ini kerana tiada punca pendapatan yang masuk menggantikan wang keluar tersebut. 

Berbeza besar dengan orang yang masih bekerja makan gaji (penjawat awam, kakitangan bank, sector swasta IT dll yang masih boleh beroperasi) mereka masih bergaji, dapat pula wang tunai kerajaan malahan wang simpan (extra saving) pula hasil morotarium relief!

Jadi apakah yang paling terbaik sebenarnya bagi mengatasi masalah ini? Kita perlu HENTIKAN PKP ini secepat yang mungkin.... dengan cara DUDUK RUMAH sementara mendapatkan vaksin. Semakin pendek tempoh PKP, semakin kurang wang simpanan kita mengalir keluar & kita boleh bekerja seperti biasa. Itulah sebabnya, PM merayu pada rakyat jelata, teruskan DUDUK RUMAH, STAYHOME, LOCKDOWN supaya kita akan menikmati kehidupan seperti biasa. Janganlah waktu ini pula awak nak pulang ke kampung, pergi drive trough, pergi melawat kawan-kawan, pergi supermarket suami isteri macam nak pergi dating... tolonglah, kasihanilah kami yang bekerja sendiri ni.

Sedarlah bahawa semakin lama negara kita #LOCKDOWN, semakin gawat ekonomi negara & untuk pulih ekonomi seperti sebelumnya bukanlah tiba-tiba sejurus selepas #LOCKDOWN tamat, tetapi proses tersebut memakan berbulan atau setahun. Sementara itu, adakah awak mahu berdepan risiko dibuang kerja?

 Saya tahu anda ada jawapannya.