Tujuan asal blog ini ditubuhkan adalah untuk membantu pembaca berjimat namun masih boleh mencapai impian mereka di saat krisis ekonomi melanda negara. Save is not about to cut everything's fun in your life, we still spend but only in minimum cost to optimize your satisfaction. Price list dan costing sengaja dimasukkan di dalam entry untuk memberi gambaran kepada pembaca sejauh mana penjimatan yang boleh dilakukan dalam perbelanjaan harian mereka di Malaysia. Semoga dengan perkongsian ini dan blog seumpamanya akan memberi manfaat besar kepada pembaca, seterusnya mengubah taraf hidup mereka kepada lebih baik, insya Allah.

Semua kandungan blog ini adalah Hak Cipta Terpelihara. Sebarang kegiatan yang disyaki plagiatrisme akan dilaporkan serta-merta kepada SKMM.

Saturday, 26 October 2013

The Best Pavlova



Biarlah gambar yang menceritakan, yg penting Pavlova di Serai lebih sedap berbanding di Alexis. Tapi harga RM 14.80 belum lagi termasuk government tax ye.. mahal siot... That's why Masreena tapau je so taklah kena lagi service charge 5%. Jimat sikit 0.74 sen satu slice... Better than nothing. Hmm kalau tiap-tiap bulan mengidam mahunya kopak duit gaji kan? Jadi  dah sampai masanya untuk aku belajar buat sendiri... Tengah riki-riki oven baru ni.

Thursday, 24 October 2013

Rak Kasut macam IKEA but better that that =)

Ingat lagi tak entry saya beli Mirror Jewellery Cabinet di blog yang lepas? Sekarang saya masih lagi meneruskan kegilaan terhadap 2 in 1 furniture ni =P

Kronologinya mula-mula nak beli rak kasut TRONES Ikea yang berharga RM99 ni. Dulu RM116 masa aku survey, sekarang dah turun harga.

Ataupun STALL shoe cabinet... tapi tak jadi. Sebabnya:-

1. TRONES tu designnya tak sesuai untuk ruang tamu tapi sesuai untuk temporary storage atau kat luar rumah je.

2. Rak kedua tu agak mahal harganya iaitu mencecah RM500 dengan 3 compartment. Not worth it.

Then tiba-tiba ternampak pulak satu space saving shoe rack ni di  WEBSITE DISKAUN dengan harga RM 388. 

Best kan? dengan harga RM 388 boleh dapat 5 compartment kasut dan ada cermin untuk tampil lebih mewah. 1 compartment boleh muat 3 pasang kasut.. OK lah, praktikal. Design pun tinggi, tapi kalau ada satu lagi compartment di atas lagi bagus sebab jimat space boleh isi lagi banyak kasut =)

Lepas tekan button ''BUY'' tunggu je lah perabot dihantar sampai ke rumah =)

Ini cerminnya.. Perabot kena pasang sendiri ek. 

Kalau tak reti pasang kena upah orang untuk pasang sebab nak pasang cermin ni memang agak rumit sikit. Lebih kurang 2 jam jugak.

 
Akhir sekali korang kena drill ke dinding supaya teguh melekap (wall mountain). Kalau tak bahaya woo boleh jatuh menyembah bumi.. pasni kita buat entry pasal Black & Decker pulak ek

Inilah hasilnya. 

Satu compartment boleh isi 3 pasang kasut, jadi kapasiti 2 in 1 Mirror Shoe Cabinet ialah 15 pasang.


Letak tepi pintu senang nak ambik kasut sebelum keluar rumah. Sesambil tu boleh posing tengok mana satu kasut yang sesuai =)





Monday, 21 October 2013

Bergedil Ekspres

Hari ni saya masak bergedil buat lunch... Kalau ikutkan resipi turun temurun hasil gogle-gogle-an, patutnya kena ada daun bawang dan daun sup.

Gambor kat goggle. For sure bergedil yang ni ada ketumbar lah, jintan lah, tepung, daun sup, daun bawang, bla bla bla

Tapi memandangkan rumah ni cuma ada bahan-bahan kering je bahan basah dah habis so terpaksalah menderhaka pada resipi asal. Budak-budak universiti boleh lah tiru style saya ni, which saya buat ringkas je tanpa lada besar atau hirisan daun bawang, dan isinya saya gunakan udang kering bagi menggantikan ayam/daging.

Bahan-bahan yang diperlukan ringkas je iaitu apa-apa yang ada dalam rumah. Sedikit udang kering ditumbuk kasar, sedikit bawang yang digoreng garing, lada hitam yang ditumbuk, sedikit garam dan 2 biji kentang yang direbus selama setengah jam. Kebanyakan resipi suruh goreng kentang tu, tapi saya memilih untuk rebus sebab ZERO ADDITIONAL CALORY.. tak nak lah minyak banyak-banyak sebab kejap lagi nak deep fry lagi =)

Lenyek kentang dan combine semua bahan sampai rata.

Kemudian kepal-kepal la adunan kentang tu tadi... Ikut saiz yang disukai... saya suka comel-comel... dah kepal bulat jangan lupa tekan sikit jadi bentuk OVAL

Panaskan minyak dan sementara tu, pukul sebiji telur macam nak buat telur dadar. Sebelum goreng kena celup dulu bergedil dalam telur baru goreng. Saya tak letak garam, sebab dalam bergedil tadi dah letak garam... takut perut kembung kalau banyak sangat garam dalam badan... dengan rasa masin udang kering tu lagi..bila masak sendiri kita boleh pantau penggunaan perasa

Bila minyak dah panas celup bergedil dalam telur then terus goreng... buat satu persatu... Dapur gas Masreena ada masalah sikit terpaksa pakai Multi Cooker ala-ala duduk hostel dulu hahaha.. Biar kan bergedil kekuningan dulu baru terbalikkan ye, kalau tak pecah berderai nanti

Bila dah masak bolehlah diangkat... macam ni lah rupa dia Bergedil Ekspress ni...  

Even resipi ringkas je tetap sedap wa cakap lu... terasa lemak dan perisa udang keringnya.. Then saya siap bawak bekal lagi pergi ofis. Next time nak buat guna ikan bilis pulak... ramai yang cakap lagi sedap guna ikan bilis berbanding ayam/daging... insy next time 

Enjoy your lunch! =)





Monday, 7 October 2013

Kek Tiramisu Terbaik!

Dewasa ini kalau sebut kek sedap je semua orang akan terbayang Secret Recipe. Alahai, satu slice pun sampai RM7.50 dikk... padahal nak beli sekadar makan beberapa suap nak lepas kempunan je...

Baiklah kek yang sentiasa dapat trofi di hati Masreena sejak 10 tahun dulu, kini & selamanya adalah kek-kek yang dijual di Fakulti Food Tech, UPM Serdang.

Dulu memang selalu dengar kawan-kawan sekelas yang debab kuat makan ni asyik puji melambung je kek di Food Tech tu. That's why promosi dari mulut ke mulut ni berkesan sebenarnya, berbanding promosi orang yang tak dikenali dalam iklan. Apa orang surrounding kita promosikan selalunya mudah kita terpengaruh.

Try beli kek Tiramisu, subhanallah sedapnya keknya.. murah pulak tu RM4 je satu slice. Semenjak detik itulah, Masreena jadi pengunjung tegar kafe L' Apprentice, Faculty of Food Technology, UPM Serdang ini.

Ni pic last Friday... Kek Tiramisu, Blueberry Cheese Cake & Strawberry Cheese Cake... Sedapnyaa. Sebenarnya nak beli blueberry dan tiramisu je, tapi salesgirl tu bagi free strawberry sebab dah tinggal 1 semuanya.. TIPS: If nak dapat kek extra percuma, pergi JUMAAT PAGI. Sebab diorang nak habiskan stok untuk minggu tu.

 Ini list harga kek:-

1) Kek Tiramisu (atas) - RM 4 sepotong


hmmm.. nampak tak tebal cream cheese tiramisu tu? Memang puas hati


2) Blueberry & Strawberry Cheesecake - RM 4 sepotong




3) Red Velvet - RM 3.50 sepotong



3) Carrot Cake - RM 3
 

4) Blueberry Cake & Black Forest - RM 2.50

5) Moist Chocolate Cake - RM 3.50

Kadang-kadang Masreena ada jugak tempah sebiji kek untuk sambut birthday harijadi.. hari Raya...yang pasti memang murah lah daripada beli di Kek online mahupun di kedai. Harga anggaran untuk sebiji kek tu darab je dengan 12 sebab sebiji kek tu akan dipotong 12 bahagian untuk dijual di kafe tu.

Produk-produk universiti selalunya Masreena yakin sebab Universiti memang tempat penyelidikan kan.. so sudah pastilah kualiti kek yang dihasilkan sedap & menggunakan adunan yang bagus.. namapun terlatih kan..

yang tak leh caya ni kedai kek Cina-cina.. takut diorang taruk Wine, dan kalau Melayu pulak ada yang buatan hancur macam Citra Klasik... maaflah aku dah band sebab kualiti out giler since insiden di branch Perbadanan Putrajaya satu ketika dahulu.

Btw, Ini adalah opsyen kedua selepas OWN MADE kan. Tapi memandangkan sekarang tengah berdiet malaslah nak buat kek kan.. Jap lagi hancur diet hahaha... lagipun since pindah rumah ni, lum ada kesempatan nak kemas peralatan bakeri.

Kalau tanya Masreena, semua kek suka tapi kek yang sangat penting di sini adalah TIRAMISU dan RED VELVET. Cubalah! =)




Saturday, 5 October 2013

The Best of Blueberry Cheese Cake

Baiklah... bagi penggemar kek-kek urban ni, saya nak war-warkan kek jenis Blueberry Cheese Cake yang saya sukai sejak 5 tahun yang lepas. Lihat gambar.

Kenapa saya katakan ini kek Blueberry Cheese terbaik:-

1) Rasanya SEDAP dan LEMBUT cheesenya... sebab selalunya mesti keras.
2) Jem Blueberry yang digunakan mengandungi biji-biji blueberry instead of blueberry jam semata-mata.

Tengok, ada biji-biji blueberry yang lazat dan kaya rasa. Barulah berkualiti. Persoalannya, di mana nak dapatkan Blueberry Cheese cake yang sedap lagi berkualiti ini??

Kat ROTIBOY ye. Harga berapa?

Harga RM6 sepotong. Again, OWN MADE adalah yang terbaik. Tapi kalau hajat sekadar nak lepas kempunan je, better beli je lah sepotong... daripada buat sendiri kang naik pulak 3 kg badan nanti...

Cubalah! =)





Friday, 4 October 2013

Hati-hati dengan hidangan SET di restoran

Dalam minda kita ni dah tertanam sejak turun temurun lagi bahawa "hidangan ala carte yang di order berasingan lebih mahal daripada hidangan set".

Mungkin ada kebenaran iaitu restoran mesti akan gubal harga menu supaya hidangan set lebih murah daripada ala carte untuk galakkan pelanggan beli hidangan set terus. Kononnya, menjimatkan wang pengguna. Tapi betul ke? Saya rasa lebih baik awak semak semula keperluan awak terhadap hidangan set.

Macam ni, hari tu saya teringin sangat nak makan Kenny Rogers. Menurut Kak Suraya (dia orang yang bertanggungjawab buat aku suka makan Kenny Rogers) Kenny Rogers Alamanda, Putrajaya lebih sedap berbanding tempat lain. Bila dah cuba, pergh memang betul la cakap dia... sedap ayam panggang nya.. then tak pasal-pasal aku ketagih =P

Then fikir punya fikir, takpelah... beli je lah buat lepas kempunan. Bukannya selalu... harap badan aku tak naik le makan ayam roasters ni. Sampai kat kedai.. Bagitahu nak take away je. Sebab apa take away?

1) Sebab takde kawan nak makan.
2) Sebab nak jimat duit air, dan service tax 6% - service tax untuk dining in je. Jimattt

Masa tu tengok kalau ayam je semata-mata hanya RM 10.90 untuk quarter tu, tapi disebabkan dalam mind dah set skeptikal tadi "order set lebih baik baik dari ala carte", tanpa berfikir panjang terus order QUARTER CHICKEN WITH BLACK PEPPER SAUCE AND SET. Harga untuk set RM 18.50.

Tapi sepanjang drive balik rumah.. aku rasa menyesal lak. Kenapa? Tengok gambar-gambar di bawah.. senang sikit nak explain.*aku tak reti edit gambar.. habis terpotong sana-sini*



Harga ayam panggang dengan sos tu RM 10.90 je, tapi dek kesan psikologi aku pergi order set tu kenapa? RM 18.50 - RM 10.90 = RM7.60.

Sebenarnya tanpa aku sedari, aku kena bayar lebih RM7.60 hanya untuk muffin dan 3 set side order iaitu nasi aromatik secawan dan 2 set buah-buahan. Buah-buahan tu kalau tak dipotong dadu, kuantiti nya sama dengan buah potong yang dijual RM 1 sepotong. 2 set buah? RM 2.


Muffin pulak paling mahal pun RM 1.50 sebiji. Nasi? Paling mahal RM1.50 je. Senang citer total side order tu paling mahal pun RM 6 ringgit, tapi aku pergi bayar RM 7.60 kat Kenny Rogers. Bodoh tak aku?

Aku membayar RM18.50 untuk dapatkan complete set yang OVERPRICE SIDE ORDERNYA. Dan paling penting, yang aku betul perlukan cuma SATU sahaja - iaitu Kenny Rogers Quarter Chicken tu je.. itu yang aku betul-betul teringin nak makan.. tapi atas mind set "Hidangan Set lebih Murah dari Ala Carte" membuatkan aku terpedaya dengan marketing trick ni.. Padahal, perlu ke aku muffin tu? Perlu ke aku buah tu? Macamlah tak boleh beli sendiri waktu teringin kan? Sah-sah la jimat 3-4 ringgit sebab MAKIN TINGGI HARGA KO BAYAR KAT KENNY ROGERS, MAKIN TINGGI TAX. Cuba aku beli ayam je, sikit je tax aku kena bayar.

Rugi wooo.. Iktibar untuk aku lebih berhati-hati lepas ni bila berbelanja.




Tuesday, 1 October 2013

Iconic Vacation Club - For Vacation Plan

Pic: Credit To IVC

Petang tadi aku dijemput untuk menghadiri satu briefing 90 minit di Iconic Vacation Club, Mid Valley City. Iconic Vacation Club adalah membership untuk Sepang Gold Coast. Aku tak pasti kat mana diorang dapat contact number aku, mungkin drpd bank kot sebab aku ada kad kredit.

Ini rupanya Palm Gold Tree, Sepang Gold Coast yang terletak di Bagan Lalang, Selangor. Diilhamkan dari Palm Gold Tree yang pertama di dunia yang terletak di Dubai. 

Zoom.

Mula-mula rasa terganggu jugak bila diajak dengar briefing. Maklumlah kita ni kan sibuk dengan kerjaya.. dengan urusan harian lagi.. Nanti satu hal pulakk lah aku nak commit dengan appointment tu, tapi bila memikirkan diorang akan bagi Free Gift Voucher untuk 2 hari 1 malam, aku layan kan jugak. Mana tahu, aku akan sedar satu lagi perkara baru yang aku tak pernah expose selama ni. Optimis!

Then diorang pun buat briefing one by one. Lega sikit, sebab aku suka berkomunikasi so senang sikit nak bertanya itu ini.

Mula-mula diorang explain pasal Sepang Gold Coast tu locationnya.. jenis-jenis biliknya.. rate bilik, iaitu untuk bilik biasa (Travellers) bermula RM650 (nett campur tax mencecah RM750). Wbp, harga bilik sebenarnya bergantung pada season dan semuanya akan melonjak ketika Peak Season. Facilities percuma yang disediakan (spa, gym, outdoor activities) dan juga berbayar (restoran-restoran). Jadi harga RM650 tu kira paling minima.

Kemudian masuk pada intipati briefing tu sendiri iaitu membership IVC.. apa benefit yang ditawarkan.. Intipati penting IVC yang Masreena faham termasuklah:-

1) Pembayaran keahlian SEKALI lump sum untuk seumur hidup dan kemudian hari boleh transfer membership tu pada anak.

2) Pembayaran tahunan pula RM350 (Gold) dan RM500 (Platinum) untuk trustee, government tax, dll.

3) Dengan keahlian ini ahli layak dapat FOC penginapan pakej bilik Travellers sebanyak 7 Malam untuk Gold manakala Platinum pula 14 Malam. Kalau satu bilik bernilai RM650, 7 Malam bersamaan RM4,550 setahun!

4) 7 Malam percuma tadi boleh ditebus untuk 3 bilik serentak, dan boleh DINIAGAKAN iaitu disewakan kepada pelancong. Peak season ialah: kejohanan Moto Grand Prix, Formula 1, Hari Raya dan Cuti Sekolah. So boleh buat duit! (booking seawal 2 minggu untuk elakkan penuh)

5) Kalau nak gunakan 7 malam untuk percutian sendiri luar negara, membership IVC boleh digunakan di:
    - semua 100 cawangan penginapan Gold Coast seluruh dunia
    - semua hotel-hotel bawah naungan RCI (RCI ni macam Agoda.com)

6) Kalau 7 Malam FOC dah habis, masih boleh dapatkan rate accommodation di RCI dan Gold Coast dengan harga berpatutan.

Camane? harap-harap boleh faham koncep IVC ni camane kan...
Nak tahu berapa harga untuk membership IVC ni? Agak-agak?

RM 28 ribu !!! (Gold Membership)

OMG! haha.. terkejut tak? itu belum citer pasal Platinum lagi... hmm nampaknya orang-orang kaya je lah yang sign up IVC ni. Aku complaint gak kat Fira, nape laa you all approach orang-orang macam kami ni? gi la approach orang kaya-kaya je untuk jadi ahli.. sebab sah-sah Masreena tak mampu seh... 

Menurut Fira, dia antara orang yang bertuah sebab mewarisi IVC membership daripada ayahnya... Masa ayah dia jadi member beberapa puluh tahun lepas, harga masa tu masih lagi RM16,000. Sekarang bila ayahnya dah transfer membership tu pada dia, Fira cuma sambung bayar annual tax je setahun RM350 yang disebutkan tadi tu.. itupun dia bayar guna wang hasil jualan 'Malam' spt yang saya sebutkan tadi... no harms for her... IVC ni sangat berguna masa dia travel ke luar negara dengan kawan-kawan sebab boleh dapat 2 bilik terus katanya.. untung lor, boleh berniaga!

Tapi memang aku mengaku, sebenarnya untuk orang yang selalu travel, untung RM28 ribu tu untuk long term. Sebab, itu harga keahlian seumur hidup bayar sekali je masa sign up. Sektor pelancongan ada hubungkait dengan faktor accommodation, iaitu Properties value meningkat berkadar terus dengan nilai hartanah, tapi rate bilik yang kita dapat dengan harga ahli masih jugak dapat dengan modal rate lama... tak dimakan inflasi pun, betapa untung tak untung... especially dapat transfer membership daripada parent. Really worth it!

Aku dah berangan dah nak buat tapi bukanlah sekarang. Entah lah bila ek? silap-silap berkubur macam tu je! haha... Bagi orang yang ada duit lebih, better korang sign up IVC ni cepat-cepat, kalau tak suka travel sekalipun, boleh making money what?? Tiap-tiap tahun ada F1 dan Motor GP kan! Masyukkk 

Dan seperti yang dijanjikan, aku pun dapatlah Voucher Penginapan Percuma tu. Itu 'hadiah' sebab sudi dengar penerangan panjang lebor Si Fira tu tadi. Nice to meet her.



Inilah bilik-bilik chalet di Sepang Gold Coast. Atapnya diimport daripada Bali, Indonesia dan menyerupai atap nipah *alaa yang TV Pendidikan selalu citer tu... ingat tak?

Antara aktiviti yang ditawarkan adalah melawat keindahan paya bakau semulajadi. Wow memang lain daripada yang lainlah kan?

Dah namapun Voucher percuma, macam-macamlah terma dan syaratnya kan? Antaranya exclude breakfast, dan redeem date cuma Isnin-Khamis je... hahaha... Aku dah call untuk reservation, katanya 26 Februari 2014 baru ada kosong.. alahai.. masa tu aku pun dah hilang excited dah... hm tapi betul lah, tak lama lagi dah nak cuti sekolah. Memang sah-sah la terma dan syaratnya tak boleh peak season.

Hmm tengoklah nanti jadi ke tak aku redeem kan. Tapi rugilah kalau tak redeem sebab bila lagi nak merasa tido dalam Chalet Atas Air kan?? Satu malam RM650 tau! Insya allah, kita tunggu je lah nanti camane... OK bye now =)