Tujuan asal blog ini ditubuhkan adalah untuk membantu pembaca berjimat namun masih boleh mencapai impian mereka di saat krisis ekonomi melanda negara. Save is not about to cut everything's fun in your life, we still spend but only in minimum cost to optimize your satisfaction. Price list dan costing sengaja dimasukkan di dalam entry untuk memberi gambaran kepada pembaca sejauh mana penjimatan yang boleh dilakukan dalam perbelanjaan harian mereka di Malaysia. Semoga dengan perkongsian ini dan blog seumpamanya akan memberi manfaat besar kepada pembaca, seterusnya mengubah taraf hidup mereka kepada lebih baik, insya Allah.

Semua kandungan blog ini adalah Hak Cipta Terpelihara. Sebarang kegiatan yang disyaki plagiatrisme akan dilaporkan serta-merta kepada SKMM.

Saturday, 29 August 2015

Resipi Soto Nani Rostam Yang Senang dan Sedap!

Korang follow tak IG Nani Rostam? Setiap kali dia pos resipi dia, semuanya mesti yang senang-senang je untuk dibuat. Hari tu dia ada pos resipi soto, Masreena try buat tanpa ada sukatan bahan pun ikut agak-agak je kuantiti untuk dua orang makan dan alhamdulillah, sedap dan menjadi even itulah pertama kali buat soto sendiri tanpa bantuan mak.

Soto Ayam Nani Rostam. Nampak sedap sangat kan? Kuah tu nampak keruh je means bukan sup ayam biasa... ada rempah dia untuk jadikan kuah soto


Langkah Pertama...

Nasi impit buat sendiri guna beras wangi. Masukkan beras wangi dalam plastik apa-apa saiz pun asalkan memenuhi separuh. Cucuk-cucuk plastik tu dengan garpu dan staepler. Rebus nasi impit selama sejam. Dah siap sejukkan dan potong.

Langkah Kedua...
Sementara tunggu nasi impit siap, boleh mula kan rebus ayam dengan masukkan bawang putih, 4 sekawan dan sebutir sup bunjut seolah-olah korang nak buat sup ayam. Setelah ayam masak angkat dan siat-siatkan. Kuah sup ayam ketepikan untuk buat kuah soto.

Langkah Ketiga...

Taugeh dibuang ekor dan dibersihkan....
Goreng suhun dengan minyak yang panas dan banyak. Terbalikkan.
Bergedil buat kecik-kecik, celup telur dan goreng keperangan. Resipi bergedil DI SINI.
Kacang tanah pun digoreng.

Langkah Ke-empat....

Dengan sedikit minyak, goreng sedikit bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup dan lada hitam. Tumbuk atau blend. Masreena tumbuk je sebab sikit sangat.
Bancuh air asam jawa dengan serbuk perencah sup dan perencah kurma. Panaskan minyak dan tumis air bancuhan hingga wangi. Masukkan pula bahan blend tadi hingga naik bau. Akhir sekali tuangkan kuah sup ayam tadi. Bubuh garam dan asam keping, biarkan mendidih dan angkat.


Suhun saya ni agak tebal so kena carik kasi nipis supaya bila digoreng masak hingga bahagian dalam.

Leraikan atau carikkan suhun yang tebal

Rupa kuah soto

 
Bergedil saya dari sebiji kentang bersaiz kecil.. sebab makan sorang je.. ini adalah kali kedua saya buat soto, so aksesori diabaikan je... #dapurbujang

Suhun yang dah digoreng



Suhun bila dituang kuah panas keluar bunyi "syhhhh..."
                                        

Selamat Mencuba




Friday, 21 August 2015

Rahsia Kekayaan Rozita Che Wan dalam H!Live Apa Kata Malaysia

Sesapa yang tengok HLive: Apa Kata Malaysia yang diacarakan oleh Aznil Nawawi? Boleh klik video bawah ni. Since Masreena peminat Che Ta dan mengikuti perkembangan dia since awal kemunculan lagi kira-kira 10 tahun yang lepas, memang dah sedia maklum dengan jawapan-jawapan Che Ta sebab memang konsisten since temuramah yang sebelumnya....

Untuk pengetahuan korang soalan-soalan Aznil ni rasanya diambil daripada beberapa forum yang terkemuka di Malaysia, kalau korang bukak forum memang rakyat Malaysia bergaduh-gaduh dalam tu pertikaikan duit artis sana, artis sini.... itu baru gossip tau... belum lagi politik lagilahh pelbagai kata-kata carutan yang keluar.... sampai pening kepala korang nak baca forum tu secara aman




Bagi yang internet slow meh Masreena ringkaskan intipasti soalan Aznil di bawah ni:

- Rozita sediakan 20 pasang baju raya untuk SETIAP ahli keluarga meraikan Aidilfitri tahun ini iaitu dirinya sendiri, Zain Saidin, anak perempuannya Aaishah Dhia Rana dan kedua-dua anak lelaki dewasanya. Bila ditanya tak banyak sangat ke? Che Ta menjawab dia sebagai artis takkan lah dia nak ulang baju pulak kan... tak pasal-pasal wartawan mengata dia tak berduit pula. Since dia sendiri berkemampuan untuk sediakan semua tu...bukan tak mampu betul tak? Furthermore, di Aidilfitri umat Islam disunatkan untuk berpakaian baharu (this is really really correct) bagi meraikan hari kemenangan selepas menempuh sebulan berpuasa.

Pasal orang miskin tu, itu adalah life mereka, Rozita Che Wan sendiri pun bayar zakat, jadi tak timbul isu orang kaya berbelanja tanpa menghiraukan orang lain yang sedang susah. Duit yang dia cari dengan kerja keras, then sukati dia lah untuk berbelanja betul tak?? Yang penting tanggungjawab Che Ta melunaskan zakat dah selesai. Setiap orang dapat bahagian masing-masing

- Kelahiran Aaishah Dhia Rana menamatkan penantian Che Ta selama 18 tahun yang mengimpikan seorang anak perempuan comel, dulu ingat lagi masa masih menjanda Rozita ada bagi statement pada press dia nak kahwin kokesen sebab nak dapat anak comel, and fortunately her dreams became true, see how her life going's well dan memenuhi segala impian. Macam fairytale. Bertuah sangat kan?

- Menjawab isu kontroversi yang berkaitan lambakan baju, benar Aaishah memiliki wardrobe sendiri untuk baju-baju Aaishah since Aaishah banyak terima hadiah pemberian peminat. Rasionalnya baju tu boleh disimpan untuk dipakai kembali oleh cucu-cucu nanti. Gosh, patutlah Che Ta sampai kena menyewa kondo khas untuk simpan baju dia dan anak nya. Sebab terlalu banyak!

- Tentang sambutan raya, Hari Raya Pertama diraikan di rumah mertua / ibu Zain Saidin di Ampang,
hari raya kedua barulah pulang ke kampung Che Ta di Alor Setar, Kedah selama seminggu.

- Pemakaian Tudung: tak mengehadkan Che Ta berfesyen ke?

Tak sebab even bertudung Che Ta masih lagi boleh bergaya dengan jaket bulu... LOL... sebelum Che Ta bertudung lagi, dia sudah 2 tahun menjalankan perniagaan tudung (Padusi) dengan adiknya Ayu Raudhah. Jadi isu Rozita Che Wan bertudung disebabkan nak bisnes tudung tu tak betul ye.. sebab masa free hair lagi dia dah sibuk jual tudung pun. Harap maklum.

Rozita bertudung sepenuhnya since balik daripada umrah bersama suaminya. Sebelum tu Rozita terdengar perbualan Zain dengan orang lain bahawa dia nak berdoa depan kaabah agar isterinya itu bertudung sepenuhnya... itulah impian Zain lalu semenjak balik daripada umrah tu lah Rozita bertekad untuk fully hijab.

- Soalan Aznil: Tak takut ke manjakan Aaishah dengan pakaian berjenama dan barang kemas tebal-tebal ni??

Aaishah Dhia Rana

Jawapan Rozita... "kalau bukan saya ibu dia yang manjakan anak saya, siapa lagi? Takkan orang sebelah pulak kan?"

bagus jawapan Che Ta... sebenarnya ramai je orang-orang kaya yang manjakan anak malah lebih daripada apa yang Che Ta buat... tapi, disebabkan mereka bukan selebriti, jadi isu tu tidak didedahkan. Pasal isu keselamatan, Aaishah jarang dibawa keluar rumah unless di tempat tempat tertentu macam Pavillion je. Dan Rozita hanya akan bawa Aaishah keluar  jika bersama Zain Saidin. Biasalah, kalau ada lelaki susah sikit kalau orang nak buat jenayah ni kan...

- Soalan terakhir Aznil yang sangat menarik perhatian Masreena adalah pasal gaya hidup Che Ta yang mewah, kaya & bergaya... travel London, handbag berjenama, pakaian designer dll

Rozita suruh rakyat Malaysia berfikir positif terhadap dia. Pasal beli hartanah & buka restoran di London tu hanyalah di peringkat perancangan je baru ye, so janganlah korang meroyan sangat hehe...

Betul ke jadi artis Boleh jadi kaya?

Rozita cakap, 5 tahun pertama dia jadi artis, she worked hard for money (berlakon). Dalam sebulan payment lakonan dia 60 ribu.. itu tidak termasuk pendapatan lain sbg model, duta dll... Anggapkan yang living cost dia guna duit sampingan je dan duit lakonan disimpan or kontra salah satu lah kan.. korang bayangkanlah, setahun dah 720 ribu tahu.. kalau 5 tahun tak ke dah mencecah 3.6 juta?? Perghh... memang jutawan senyap lah Rozita Che Wan ni. Bayangkan annual dividen yang dia dapat sebagai passive income kan? Kalau 8% setahun hampir 300 ribu ok!!!

Then... selepas berpenat lelah berlakon 5 tahun tu barulah masuk ke fasa money worked for her... i think she put in a few investment lah income dia yg 5 tahun tu tadi.. so now dia cuma maintain life dia dengan bisnes, jurucakap produk, dan mengacara (Primadona) tu je.. berlakon dah stop... fuhh memang hebatlah Rozita, patutlah 5 tahun pertama sibuk berlakon tu Rozita senyap je jarang muncul kat social event... yang Masreena tahu dia banyak berjimat je masa tu.. iaitu musim dia berlakon diari Ramadhan Rafik tu... mana ada Rozita muncul sangat dia red carpet mana-mana kan.. dalam diam rupa-rupanya dia jimat duit hasil lakonan untuk buat investment!

Selain berlakon, dulu selalu nampak Rozita Che Wan sebagai model majalah pengantin


So tu je lah yang mampu dikongsikan. Selebihnya korang boleh tengok sendiri, lagi best sebab Rozita menjawab soalan Pak Nil dengan penuh jujur.... takde unsur riak mahupun show off di situ.. yang ada hanyalah kematangan seorang True Lady je yang aku nampak. Yang nampak tak matang hanyalah orang-orang yang mencerca dia je... hahaha... SEBAB KALAU KORANG TAK DENGKI PASTILAH KORANG TAK PERTIKAI APA-APA, TAPI SEBAB DENGKI LAH MAKA KELUAR PELBAGAI BUNYI & KOMEN NEGATIF dari orang yang tak nak berusaha tapi hanya tahu berangan nak merasa kesenangan.... 

Jadi untuk wanita-wanita di luar sana, kuatkan tekad. Jadikan kisah selebriti terkenal macam Maya Karin, Che Ta dll ni sebagai sumber inspirasi korang... Masreena percaya, kalau korang berjimat, berbelanja hanya perkara yang penting pasti kita boleh dapat kejayaan dan kekayaan. Kalau artis yang banyak kos diperlukan untuk maintain life diorang yang glamour tu pun masih boleh berjimat, kenapa tidak kita orang biasa?