Tujuan asal blog ini ditubuhkan adalah untuk membantu pembaca berjimat namun masih boleh mencapai impian mereka di saat krisis ekonomi melanda negara. Save is not about to cut everything's fun in your life, we still spend but only in minimum cost to optimize your satisfaction. Price list dan costing sengaja dimasukkan di dalam entry untuk memberi gambaran kepada pembaca sejauh mana penjimatan yang boleh dilakukan dalam perbelanjaan harian mereka di Malaysia. Semoga dengan perkongsian ini dan blog seumpamanya akan memberi manfaat besar kepada pembaca, seterusnya mengubah taraf hidup mereka kepada lebih baik, insya Allah.

Semua kandungan blog ini adalah Hak Cipta Terpelihara. Sebarang kegiatan yang disyaki plagiatrisme akan dilaporkan serta-merta kepada SKMM.

Tuesday, 11 November 2014

Day 4: Buku Kegemaran Anda

Sejak beberapa tahun yang lepas Masreena dah tak beli dah majalah banyak-banyak macam dulu. Masa zaman baru grad asalkan boring je pergi mall atau kedai beli majalah... kalau tak beli majalah tengok internet... tu je keja... bila dah cerdik sikit, barulah terasa nak berjimat dan invest duit tu kepada aktiviti lain.. macam naik helikopter ke, pergi travel ke Sempadan Malaysia ke.

So dalam banyak-banyak majalah yang nak dilupakan tu... ada satu ni je Masreena pilih untuk dikekalkan. yang lain-lain seperti EH! tu Masreena lupakan sebab terlalu banyak iklan... promosi produk pun stok-stok kerabat & VIP je boleh beli.. kalau setakat pallet mekap tu sampai RM250, tak percaya orang gaji 6 ribu sanggup beli. Orang gaji 6 ribu sibuk nak bayar installment rumah, cukai taksiran  rumah, maintainance rumah... so kalau lipstik harga RM100 tu sah-sah anak Datok je mampu beli kan..

So dah tolak majalah EH! Masreena tolak pula majalah Dara, sebab dah tua sangat untuk Dara.. Dara.Com memang bagus, sebab banyak tips fesyen berhijab, tapi atas faktor umur. Akhir sekali, tolak majalah WW. Sebab majalah WW khas untuk socialite sebenarnya.. bukan untuk rakyat jelata macam Masreena. Sesekali kalau teringin nak baca sebab tertarik dengan CoverGirl, Masreena akan baca free dia MPH.. hehe..

Akhirnya tinggallah majalah ini. Majalah Cosmopolitan yang telah Masreena beli since tahun 2006 lagi dengan isu kedua Januari 2006. Covergirl masa tu Angelina Jolie.

 Cosmopolitan Malaysia versi terawal

Kali pertama beli tertarik sebab CoverGirl artis dan selebriti antarabangsa tapi majalah dibuat dalam bahasa Malaysia. Jadi interview dengan selebriti tu pun dalam bahasa Malaysia. Itu tarikan utama pada masa tu.

Bila bukak page dalam... rasa terkesima sebab sangat informatif. Walaupun ada iklan, tapi artikel dalam majalah ni berunsur didikan. Contohnya, diorang promosikan produk Clarins tapi mulakan dengan sifat-sifat dermalogika kulit. Jadi, kita nampak relevannya sesuatu produk dengan kegunaan yang pengguna kehendaki untuk kulit mereka.

Ni antara artikel yang Masreena suka, sampaikan I put this page on my bedroom wall. 

So since beberapa bukti konkrit ni Masreena nekad lepas ni nak setia dengan satu majalah je.. tak nak banyak-banyak dah... sebab nak jimat kan... Jadi, inilah majalah yang Masreena anggap melengkapi semua perkara yang Masreena nak seperti Fesyen, Friendship, Cash Guide, Love, & Health. Senang cerita, BALANCE & COMPLETE!






Day 5: 3 Perkara Yang Ingin Anda Katakan Pada Bekas Kekasih

Ish ish ish... malu laa topik ni... aku tak banyak kekasih dalam hidup aku... tapi untuk memenuhi tajuk ni biarlah i pilih kekasih aku yang pertama masa sekolah dulu Tingkatan 2. Namanya Mr. F. Boyfriend ni Masreena kenal semasa SMK Datok Mansor, Bahau, Negeri Sembilan. Adik beradik dia ada 6 orang, semua nama bermula dengan huruf F. Faizul, Fadzli, Farra, Fadhil, Faiz, dan Farhan.

Masa dia usha Masreena, kecoh budak-budak perempuan satu sekolah. Sebab Masreena ni chubby, dia pulak tampan dan berkulit cerah. Memang banyak gadis tak dapat terima kenyataan pada masa tu, hehehe....

Diringkaskan cerita, perhubungan kami terputus dulu sebab masih budak-budak lagi... Belum matang lagi. Masreena tak menyimpan sebarang dendam. Cuma Masreena rasa bersimpati terhadap dia dan keluarga, sebab Masreena dapat tahu dari mak yang satu-satunya adik perempuan Mr. F, Farra Dilla ni sudah pulang ke rahmatullah dalam 2-3 tahun lepas. Terkejut sangat pada masa tu. Sebab Masreena baik dengan ahli keluarga Mr.F, takde sebarang masalah pun.

3 pesanan Masreena untuk dia:

1) Awak adalah seorang lelaki yang baik, hensem, dan berbudi bahasa. Saya doakan awak bertemu jodoh dengan wanita yang sebaik awak.

2) Bersabar dengan dugaan Allah s.w.t. terhadap keluarga awak. Kami mengharapkan yang baik-baik sahaja.

3) Masreena ucapkan terima kasih atas kasih sayang dia sepanjang kami berkenalan :)

Ok.. itu sahaja :)



Sunday, 9 November 2014

Day 3: Sesuatu Yang Menguatkan Anda

Apasal internet slow...geramnya... dah berapa hari dah Masreena perasan. Baik kat ofis baik di rumah. Masa habis dengan menunggu connection je.

Bercakap tentang sesuatu yang menguatkan... Rasanya lebih elok kalau kita kaitkan dengan cabaran yang kita hadapi hari-hari. Contohnya dalan era yang serba mencabar ni, Masreena pasti untuk menempuh semua dugaan seharian, kita ada sesuatu sebagai inspirasi kita.

Masreena, sebenarnya takde inspirasi pun.. haha.. entah la. Masreena ni kalau jawab bab feeling ni memang kurang sikit. Apa yang boleh Masreena katakan, aktiviti yang ditempuh sehari-hari disebabkan TAKDIR yang telah tertulis buat kita. Apa yang berlaku, Masreena tempuh. Itulah yang jadi sumber kekuatan Masreena selama ni. Nokhtah.

Pic Masreena last week sedang enjoy dengan kawan-kawan :)

Friday, 7 November 2014

Day 2: Cara Memenangi Hati Anda

Mak oii... ke laut betul Cabaran 30 Hari ni, hehehe... Blur tak tahu nak cakap apa... sebab tajuknya shy... hehehe... iols tak reti nak berjiwang karat ni... dah tua-tua ni kan, takde maknanya... dah la tema blog i ni blog kewangan dan urusan perniagaan harian, tetiba kena tulis benda-benda feeling. Allah dah kenapa..

Tapi tak pelah, kadang kala memang kena jadi childish sikit mengikut keadaan kan?

Cara memenangi hati i mudah je....

1. Communication is really important, as a human we can't read other person mind, if something is affecting our friendship, please be ready to discussed it

2. Sentiasa berlaku adil

3. Komitmen terhadap persahabatan atau perhubungan atau perkahwinan.

That's it

Sunday, 2 November 2014

Cabaran 30 Hari: Day 1

Ok lah.. aku pun nak join gak Cabaran 30 Hari ni. Sebabnya, nak naikkan balik momentum blogging aku yang dah ke laut. Baiklah, aku mulakan dengan Day 1: 1 Gambar Terbaru Anda dan 5 Fakta Tentang Anda


Bawah ni adalah pic terbaru aku yang diambil 2 hari lepas di Ben's, Publika, Sri Hartamas. Ok restoran ni aku pergi sempena event yang aku sertai anjuran Blu Inc Media. Maaf tak sangka restoran ini turut serve arak. Apapun memang cantik dekonya + corner lot.

Bergambar dengan trainer jemputan untuk hari tu. Kebetulan warna baju sama noks

Cukuplah 1 je kan? Ada banyak lagi gambar tapi slowly lah i upload. Seterusnya 5 Fakta tetang diri... eee feeling artis plak. Fakta apa ek? Hantam sajalah... 

1. Fakta dari segi background, Masreena merupakan pemegang ijazah daripada Universiti Putra Malaysia, Serdang. Selain itu Masreena ditauliahkan sebagai Leftenan Muda PSS Tentera Laut Diraja Malaysia oleh Al-Watiqu Billah Sultan Mizan Zainal Abidin iaitu Yang Di Pertuan Agong Malaysia pada waktu itu. Pentauliahan tu sebenarnya penyerahan sijil, macam konvokesyen juga tapi untuk tentera. Kedua-dua sesi ni berlangsung pada tahun 2007 seawal usia Masreena 22 tahun. Maknanya konvo ijazah sekali harung dengan konvo Palapes tu (bukan Papales ek.. jangan salah sebut... kikiki)

2. Bersesuaian dengan pemegang ijazah dan pegawai tentera simpanan, Masreena seorang yang tegas dan berkepimpinan... gitu. Hinggalah sekarang Masreena telah bekerja dan diberi kepercayaan untuk menerajui salah satu department dalam organisasi. 

3. Sebenarnya cara hidup di universiti sedikit sebanyak mempengaruhi masa dewasa kita. Contohnya, dulu Masreena aktif tentera laut, belajar menembak pistol, senapang, berenang dan bersukan, dan semua aktiviti tu kekal hingga kini. Sampai sekarang  Masreena aktif bersukan dan bersenam di gim. Aktiviti Masreena boleh didapati di blog Travel ini. 

4. Masreena pentingkan persahabatan, jadi Masreena sukakan orang yang memberi komitmen terhadap kawan-kawan, sebab Masreena akan membalasnya, taklah cuma one way friendship je. Betul tak?

5. Akhir sekali, Masreena seorang yang penjimat tapi betul pada tempatnya :)


Akhir sekali, Masreena paste 30 soalan Cabaran tu. So apa topik esok? 

Besok topik 5 Cara Memenangi Hati Anda. What?? -_-

Haa.. malam ni kena start fikir. Apa nak tulis nanti? Geli + segan pulak bunyinya... kan... ada ke orang nak amik tahu ye tak? Takpelah... at least Masreena cuba selesaikan 30 hari ni. Insy akan bertukar sedikit momentum blog ni =D

Bye!



Thursday, 30 October 2014

Siapa join Modelling? Tips Putihkan Gigi Separuh Kekal


OK yang kat atas tu sebenarnya petua biasa yang Masreena gogel. Nak dijadikan cerita, masa sekolah rendah Darjah Tiga. Masreena susah hati sangat sebab gigi Masreena tak putih macam orang lain... kekuningan sikit... bila sengih atau ketawa, kawan-kawan sekelas tegur "Eee.. gigi kuning"

Sedih je... tu yang rasa, kena buat something. Bila balik rumah tanya mak, kenapa gigi saya kuning... kenapa tak putih macam kawan saya.... mak cakap, gigi kuning lah kuat. Gigi kuning lebih kuat dari gigi yang putih gading. Hmmm... leh terima?

Masreena dulu masa zaman remaja-remaja, memang rajin jaga kecantikan.. asalkan mak beli majalah je, mesti ada ruangan PETUA kan? itu yang kita terjah dulu sebab nak tengok tips kecantikan guna barang-barang dapur....kesian tak? zaman tu belum zaman internet lagi...

Pastu, bila Ahad je suruh ayah beli Berita Minggu. Sebab ada ruangan petua Nenek. Jenuh lah dulu dok meniru petua-petua gosok arang kat gigi... takpun gosok buah pinang kat gigi... untuk bulu mata bakar buah keras, tumbuk dan lurut minyakknya di bulu mata... tapi sampai ke sudah tak jadi apa pun :(

Bila dah bekerja, internet pun meluas, majalah pun banyak beli. Terbaca tentang rawatan Britesmile. 

Rawatan Britesmile adalah menggunakan cecair pemangkin yang diaktifkan melalui laser, untuk cecair tersebut meresap masuk ke dalam gigi. Hingga menjadikan 8 kali lebih putih dari asal. Jadi, Masreena pun tertarik untuk mencuba. 

Masreena pun call Klinik Dr Halina, Bangsar untuk tanya kos rawatan. Mak oi, RM 2 ribu.

Bila pergi klinik gigi Azizah, Taman Sri Serdang, doktor cakap Britesmile tu sebenarnya jenama cecair pemangkin tu. Tu sebab mahal. Kalau nak murah, gunakan jenama Beyond. Hasil sama, jenama je kurang terkenal. Baik lah doktor, berapa harganya? 

"RM 1,400"

Itulah sebabnya Masreena suka cari khidmat/produk di tempat yang tak glemer, Kalau Bangsar, mesti mahal. Sebab operation cost mereka tinggi. Taman Sri Serdang ni berdekatan dengan kawasan student, UPM. Jadi apa-apa barang ke atau makanan selalunya murah.

Jadi Masreena pun try rawatan ni selama dua jam. Hasilnya, senyuman Masreena semakin cantik dan berseri, tak perlu lagi risau  orang terkejut tengok gigi kuning Masreena :)

Dah 3 tahun berlalu tapi gigi masih kekal putih. Ini pic terbaru Masreena dengan Zety Datok Ridzuan, baru balik dari modelling.

Thanks sudi baca :)



Tuesday, 28 October 2014

Financial Planning

Memandangkan ini blog Berjimat, di mana temanya diakui sangatlah membosankan... tapi apa nak buat, kita bukan lahir anak raja, kita bukan anak VIP, mahupun kita bukanlah isteri VIP. Oleh itu, selagi masih hidup selagi itu kita tetap kena berjimat, berjimat, dan berjimat.

Masreena suka baca Stock & Economy semenjak fresh graduate dulu. Masa tu banyaak masa free.. jadi kita penuhkan dengan menghadap internet sahaja 24 jam. Celik mata internet, pejam mata pun termimpi internet.

Lepas tu bila dah dapat kerja.. ambik kau, takde masa lagi nak surf internet. Jadi Masreena bekerja sahaja untuk dapat duit. Nak dijadikan cerita, Masreena terpaksa beli kereta beberapa bulan selepas bekerja sebab susah nak pergi tandas. Tempat kerja, cuma ada TANDAS BERGERAK. Apakah?? Setaraf pendatang asing diri aku  T_T

Masa belum ada kereta, memang heaven, Starting masa tu 1,700, lepas tolak EPF Socso tinggal 1,500. Dengan gaji bersih  1,500 tu, Masreena boleh simpan 800 sebulan. 200 tu buat joli... hehe...

Tapi sebaik sahaja ada kereta, omaigad, tak boleh simpan duit langsung. Harga ansuran kereta adalah sama dengan kos minyak kereta. Omaigad, giler. Rugi berganda-ganda dan bertingkek-tingkek.

Masreena tak nak guna istilah atau ayat complicated, sebab Masreena takut ada yang tak faham. Tapi secara ringkasnya, Financial Planning sepatutnya terbahagi kepada 5 jenis:

Bil tetap (Fix Bill): 
Sewa rumah, Internet, TNB, Air, telefon, IWK, dan ASTRO.

Ansuran pinjaman (Fix loan):
Rumah, kereta, PTPTN, personal loan, ASB Loan

Bil Pemboleh Ubah:
Kad kredit, petrol, tol, parking.

Saving:
Apa-apa simpanan

Daily Spend:
Selepas ditolak 4 perkara di atas, Masreena tinggalkan untuk urusan harian. Contohnya makan minum, barangan dapur, dll.

Sebenarnya setiap satu kategori tu boleh dibahagikan lagi kepada beberapa bahagian. Contohnya untuk saving tu, boleh bahagikan kepada Takaful, Simpanan Tetap dan Simpanan Sementara dan Simpanan Kecemasan.

Takaful tu untuk protection. Malas nak ulang sebab, korang pun dah biasa kot kena paksa dengar ejen insurans bagi talk kan.

Simpanan Tetap ni yang korang takkan keluarkan untuk long term, contohnya FD, ASB dan Tabung Haji. Itu sesuai.

Simpanan Sementara ni lebih kepada kegunaan tahunan atau quarterly, contohnya servis kereta yang 3 bulan sekali tu, renew insurans road tax kereta, bayar cukai taksiran, bayar IWK, renew Lesen Memandu, Hari Raya Aidilfitri, melancong, birthday party dll terpulang pada gaya hidup korang... kalau dah jenis tiap-tiap kali valentine nak buat surprise, mahunya takde simpanan sementara kan?

Akhir sekali.... Simpanan Kecemasan. Contohnya kalau kita sakit atau tidak bekerja. Inilah sumber kewangan yang akan bantu kita nanti.


Sambung lagi entry akan datang :)


Sunday, 26 October 2014

Siapa Kata GST Tidak Membebankan Rakyat?

Tadi aku pergi daftar peperiksaan untuk kursus profesional. Terkejut sangat aku bila baca jadual terbaru untuk tahun depan, bahawa apa-apa transaksi bermula April 2015 akan dikenakan GST sebanyak 6%. Maknanya, kalau kursus tu yuran pendaftarannya 4,000 maka akan kena cukai tambahan sebanyak RM240. Maknanya ko bayar RM4,240. RM240 tu rugi buta-buta je buat perserta kursus. Gila kan?

So pasni dah takde freedom lagi kalau nak belajar dan tambah ilmu untuk pembangunan modal insan. Ye lah, nak tuntut ilmu pun kena cukai jugak. So pasni tak payah la belajar.. yang perempuan pergi grooming ke apa buru lelaki kaya.... tak payah susah2 belajar... habis nak belajar pun kena cukai!! Lama-kelamaan..... biar perempuan Malaysia jadi BIMBO. Beauty without brain. Itulah kesan yang kerajaan kita mahu selari dengan dasar yang mereka sendiri implement.

Thanks sudi baca :)



Tuesday, 29 July 2014

GST belum lagi tapi barang dah naik harga!

Hai... still dalam mood raya. Entry yang lepas saya dah bagitahu cara berjimat dengan Salinity Water untuk cuci/bilas contact lens kan. Semalam saya masuk Guardian, terkejut sangat sebab MPS travel pack yang saya selalu beli dengan harga RM6.50 sebelum raya tiba-tiba dah naik RM7.30!

Inilah Multi Purpose Solution (MPS) yang dimaksudkan tu. Memang saya prefer beli travel pack je sebab saiznya yag slim boleh masukkan dalam handbag untuk dibawa ke mana-mana. So boleh eye drop bila masa perlu.

Tengok... terletak elok je dalam handbag tak payah beli eye drop pun takpe. Tak yah pening-pening

So bila harga dah jadi RM7.30 untuk travel pack 60 mL.. Terus tak jadi beli... Bukanlah kedekut, masalahnya tak puas hati barang cepat sangat naik.. itu baru benda kecik tu, tak leh imagine barang2 lain yang lagi besar... semuanya naik kott

Pastu tadi saya pergi The Curve, masuk WATSON plak... sama gak harganya.. namun bila check MPS yang lain mata tertancap pada jenama yang ni:

RM4.80 je travel pack bersaiz 100 mL. Pasni belum tentu jumpa kat tempat lain so better saya rembatt dua terus!! Siap free case! 

Even besar sikit nak masuk dalam handbag tapi still ok lah kot... tak sanggup rasa nak beli MPS besar-besar yang mahal... lagipun 1 botol MPS ada had limit masa, once dah bukak tahan 3 bulan macam tu je.. imagine le kalau beli botol besar, tak ke membazir?

Still jimat... rasanya sampai hujung tahun tak perlu beli MPS ni. Tapi jangan tak tahu, 1 botol ni boleh tahan lama sebab saya cuci/bilas guna larutan lain. Jadi jimat banyak MPS ni.. boleh refer entry lepas: SINI






Monday, 21 July 2014

The Cheapest Contact Lens In Town!!

Kemainn ko... tajuk English.. dah lama tak menaip in English... tapi bagi saya if blog dalam Malay/campur sikit-sikit English lebih senang dapat pengikut kot..tu yang meluahkan dalam bahasa Melayu je sekarang ni :)

Ni nak bagitahu Contact Lens / kanta lekap yang saya guna sekarang... sebelum tu nak tulis kronologi transformasi penggunaan contact lens dalam hidup i:

1) Umur awal 20an... Tahun 2004-2005 selalu beli Alluring Eyes jenama Freshkon... masa tu baru keluar kanta lekap yang membesarkan anak mata hitam ni... RM60 sepasang tahan untuk 3 bulan

2) Umur 21-22... Tahun 2006-2007 pulak suka beli Freshkon Colour... harga sama jugak dengan Alluring Eyes... warna pilihan selalunya Misty Grey. Saingan dia masa ni jenama Feshlook. Tapi prefer Freshkon sebab lens nya besar, so mata nampak galak tau. Cunnn sesangat

3) After grad jadi graduan menganggur tak silap tahun 2008-2009... tak pakai contact lens apa pun.... masa ni kejap kerja kejap tak kerja so takde duit sesangat

4) Umur 25. Tahun 2010 masa ni beli balik Freshkon...masa ni baru belajar mekap, so memang gila pakai contact lens la... sebab tak nak pakai spek

5) Tahun 2011 hingga sekarang... terpaksa tukar ke Soft Lens atau plain contact lens yang takde warna. Sebab? masa ni iols nak berjimat tau kerana baru je beli peroperty... so masa tu merenung gak la lifestyle camane cara nak berjimat. Nak pakai contact lens tapi still nak jimat, so terpaksa downgrade lifetyle... daripada kanta berwarna turun taraf ke kanta lekap jernih.. cuma ada power je... jadilahh kan... janji ada.... sebabnya soft lens ni harganya murahh

Saya tak pilih jenama... but lucky me, Bausch and Lomb ni quiet brand jugak la... kalau tengok harga asal, RM 65. Tapi beli ada offer RM 38 je untuk 3 pasang. Dalam RM 13 je sepasang... murah kan? :)

Ni rupa parasnya... 2 pasang. 1 pasang lagi dah bukak... tapi, kalau Power mata tak sama kiri dan kanan kena beli 2 kotak laa... ini saya bundarkan je 3.00 padahal kiri 2.75 kanan 2.25. Nakal tak? hehe

Sepasang tahan sebulan. Tapi bila dah expired saya jarang terus bukak pack baru. Saya akan tunggu bonce ada event, kenduri dll barulah saya akan bukak packaging baru. Tu yang sampai 5 bulan baru beli lagi sekotak CL. Macam hari ni, bila ada Iftar company baru kelam kabut nak beli CL. Oklah tu... berbelanja bila perlu je.

So masuk ni kali kedua beli CL ni di kedai yang sama... offer katanya, padahal 4 bulan lepas pun offer harga yang sama jugak... Oh ya, kalau nak cari CL murah better pergi The Mines. Memang banyak offer CL murah daripada tempat lain...tempat lain jangan harap laa kann

Kedai yang offer harga RM 38 untuk 3 pasang CL (sekotak) ni level LG depan Giant tu.. tak ingat nama kedai optik yang mana satu. Tapi jangan risau... sebab headline dia "The Cheapest Contact Lens In Town!"

Happy CL hunting!





Saturday, 15 March 2014

Jimat Semasa Guna Contact Lens

Lama giler nak siapkan entry ni... baru nak update ada-ada je kerja baru yang mendatang.. sudahnya sebulan terperuk entry ni tak siap-siap

Hari ni nak share cara berjimat dengan contact lens. Bukanlah harga contact lens sapa mahal sapa murah yang nak dibahaskan kat sini tau... tapi dari segi material handling. Kalau nak cerita pasal jenama sampai sok pagi pun tak habiss

Sebelum tu nak brief dulu kenapa saya alternate cermin mata dengan contact lens.

1) Cermin mata membuatkan mata mengecil, ke dalam, meninggalkan tanda hitam dan meningkatkan power mata dalam jangka masa panjang. Kebaikkannya tahan lasak dan praktikal
2) Kanta lekap takkan meningkatkan power... tapi keburukannya risiko infection & mata menjadi sensitif terhadap cahaya.
3) Untuk dapatkan kebaikan kedua-dua nya better alternate kan penggunaan... jangan terlalu fokus pada salah satu je

Selain tu kalau pakai contact lens maybe nampak lebih cantik & menarik kot.. mekap akan lebih terserlah kan... cewahh

 
Before and After. Lihat, pakai spect tak nampak mekap nanti.. cewahh

Berjimat semasa pengendalian contact lens dengan memiliki ketiga-tiga larutan tersebut:-

1) Multi purpose solution (semua orang gunakan ni utk semua proses)
2) Saline water
3) Pelembap mata (macam eye mo tu)

 
Multi Purpose Solution

Silap besar kalau guna multi purpose solution untuk semua jenis hygiene handling iaitu mencuci, membilas, merendam, dropping, dan eye wetting. Sebabnya, multi purpose solution ni MAHAL iaitu sebotol besar mencecah RM 18 sebotol... bayangkan lah kalau semua proses tu ko guna MPS ni berapa banyak belanja nak keluar

Sedangkan proses mencuci dan membilas contact lens boleh gunakan hanya Saline Water je.. Tujuan mencuci dan bilas ni untuk protein removed dan cegah infection lepas kita pakai. Titiskan Saline Water, gosok permukaan depan dan belakang contact lens dengan lembut, kemudian bilas. Barulah direndam/simpan dalam casing yang diisi dengan larutan Multi Purpose Solution. Kalau boleh tukar air rendaman hari-hari

Multi Pupose Solution sebagai air rendaman dalam casing

Saline Water berharga RM 4 je sebotol besar.. this way still can fulfill hygiene requirements with minimum cost. Jimat duit kan...suka tak? =)

Pastu masa nak pakai contact lens cuci balik dengan saline water. Barulah drop Multi Purpose Solution dan pakai ke mata

Semasa pakai kalau rasa mata kering, drop eye wetting ni ke mata. Kalau biarkan kering nanti contact lens tertanggal dan cicir... takpun kalau tengah makan akan terjatuh lalu tercampur dengan nasi hihi..

Lebih kurang RM 8 sebotol kecik ni.

Tapi selalunya saya jarang beli eye dropping ni. Saya bawak Multi Purpose Solution packaging kecik dalam handbag je dan gunakan sebagai ganti Contact Lens Drop ni.. bukan apa, hasilnya tetap sama cuma jimat lah sikit... lagipun bawak MPS boleh bukak dalam washroom dan cuci2 dulu contact lens tu kan...

Itu saja dan selamat berjimat dengan cara yang selamat =)


Sunday, 2 February 2014

8 Punca Belanja Majlis Kahwin Semakin Membebankan

Cakkk

 
Pic ni masa kenduri Kak Ina kahwin 25 Disember 2013.

Haa... tengoklah blog ni dah jadi macam blog motivasi pun ada... Sawan menulis dah datang! Yang kelakar tu... tiba-tiba buat citer pasal majlis kahwin pulak kan? Gatal apa aku ni? kikiki

Sebelum kaum Melayu kat Malaysia ni nak menuding jari pada hantaran kahwin yang dikatakan macam menjual anak dara, better baca dulu entry saya ni untuk mengetahui apa puncanya perbelanjaan nak kahwin ni mencanak naik. Bukan hantaran puncanya ya.

Akar Umbi sebenarnya adalah INFLASI. Bila inflasi meningkat semua benda akan naik... living cost meningkat. Tu satu hal lah kan... untuk mengatasi masalah inflasi ko tanya lah sendiri pemimpin-pemimpin negara kita apa yang diorang buat selama ni...itu aku tak campur

Yang aku perasan pengantin sekarang buat pelbagai trick untuk jimatkan belanja kahwin. Contohnya, buat akad nikah pagi dan tengahari terus bersanding... petangnya pula terus photoshoot outdoor. Semua habiskan within 1 day! Tapi memang berkesan. Jimat katering, jimat mekap, jimat sewa baju, dan jimat fotografer sebab semua benda tu dicaj per day. Inilah kebanyakan trend kahwin sekarang.

Bagi aku sebenarnya ada juga yang tak praktikal tapi... terpulang pada masing-masing la. Bagi aku, bukan satu bebanan sebenarnya kalau buat 2 majlis berasingan untuk bersanding dan akad nikah+berinai. Sebab akad nikah + majlis berinai tu acara kecil yang khusus untuk meraikan ahli keluarga terdekat.. untuk mengeratkan lagi silaturahim kedua2 belah pihak pengantin lelaki dan perempuan... Bila takde majlis berinai, harapkan majlis bersanding je, mana sempat nak beramah mesra. Majlis bersanding kan semua orang sibuk. Majlis besar kan

Tu satu hal... yang paling tak berkenan apabila pengantin hadkan bilangan jemputan... boleh pulakk lah pilih bulu sapa yang nak dijemput. Sapa yang tak dijemput. Jimat katering katanya. Bagi saya itu dah tak betul tu.. sangat-sangat tak gentle. In the first place dah menyalahi konsep walimatul urus tu sendiri iaitu menghebahkan perkahwinan.

Kalau nak berjimat dengan cara yang betul sepatutnya anda renung-renungkan 7 perkara di bawah ni. Tarik napass


1) Vendor (Katering, Sewa Tempat, MUA, Fotografer dll)
Zaman sekarang ni semua orang nak carik duit... semua orang berebut-rebut nak berniaga untuk financial freedom.. Vendor kahwin adalah industri yang sangat lumayan dan kencang sebab orang takkan stop berkahwin sampailah dunia kiamat. Bayangkan di Malaysia ni ada 30 juta orang (termasuk 2 juta pendatang asing ye puan puan). Setiap sorang rakyat tu pulak belum tentu kahwin sekali je seumur hidup... silap-silap ada yang lebih, tak kisah lah lelaki ke perempuan kan hehehe... Bayangkan, camane ko tak kaya kalau jadi vendor perkahwinan? Confirm akan kaya wei!

Tapi di sebalik keghairahan masyarakat kita berniaga.. ada yang cuma berniaga semata-mata hingga lupa menjalankan tanggungjawab sosial... Contohnya, Pakej MUA sekarang makin lama makin naik harga, kalau dulu RM350 je mekap sanding tiba-tiba tahun 2014 revise harga jadi RM400. Kalau dua kali mekap dah berapa pengantin nak bayar?

Kita fahamlah adat berniaga... semua nak dapat untung tapi beringat-ingatlah... Harga sewaan dewan tu apa salahnya kurangkan sikit harga sewanya janganlah melebih-lebih. Harap PBT peka dengan hal ni. Kalau katering pula... apa salahnya kalau bersedekah sedikit dengan memberi diskaun pada caj per kepala tu. Bayangkanlah jemputan tu 1,000 orang bagaimana dengan belanja yang terpaksa ditanggung oleh ibu bapa pengantin tersebut? Janganlah disuruh kurangkan pula jumlah jemputan itu kan dah menyalahi konsep walimatul urus tu sendiri (hebahkan pernikahan). Tapi... janganlah pula bila dah bagi diskaun, secara diam-diam vendor terus kurangkan kualiti dan kuantiti pula ya.. itu dah tak ikhlas namanya...

Ingatlah, bersedekah tu takde ruginya, malah Allah s.w.t. melimpahkan pahala pula kepada anda kerana meringankan urusan walimatul urus orang lain. Timbang rasa anda tu sangat besar ertinya buat ibu-bapa pengantin kerana siapa tahu mereka berjaya mengelak hutang disebabkan budi baik anda itu?


2) Dulang Hantaran
Sekarang ni nampaknya semua orang nak senang konon-konon malas nak fikir.. upah je butik pengantin untuk gubahkan dulang hantaran tu.. Paling murah RM 30 untuk hiasan satu dulang hantaran. Kalau 9 dulang dah RM 270! Itu hiasan sahaja OK.. belum itemnya sendiri tu duit lain pulak... kalau campur pulak hiasan lain macam Bilik Pengantin ke dah berapa lagi.. hand bouquet pun nak upah orang jugak. Semua benda nak upah orang! Camane laa kos tak meningkat... tu la, suka meng ada-adakan perkara yang dulu sebenarnya tak wujud pun...

Ingat lagi zaman dulu-dulu bila ada je sedara mara nak tunang/kahwin semua ahli keluarga akan berkumpul malam tu untuk sama-sama bagi idea camane nak hias dulang hantaran.. betul tak? Kenapa laa tradisi tu tak diteruskan je? Kalau katering tu kita faham la sekarang ni dah tak wujud dah amalan merewang di bandar-bandar tapi kalau setakat nak menghias dulang hantaran ni sayangg je kalau sikit-sikit nak upah orang.. bagi duit kat orang...

Kalau susah sangat beli je fresh flower tu banyak2. Fresh flower bukannya mahal macam artificial flower.. kalau pekong tangan tu sekalipun still hantaran akan nampak cantik punya kalau guna fresh flower. Aura dia lain macam, memang naik seri tau.

Sama jugak hand bouquet tu.. dulu masa Kak Eija kahwin kami beli je stand, span dan fresh flower tu kat kedai bunga di Seremban tu. Dan kami gubah sendiri bunga mawar merah tu... memang nampak meletop even aku tak pernah gubah bunga pun seumur hidup aku... cuba la... FRESH FLOWER tau.


3) Doorgift
Ini satu hal lagi benda yang diada-adakan jugak oleh pihak tertentu supaya ia menjadi trend... *jap lagi confirm syarikat printing fire aku*kikiki

Dulu-dulu kebiasaannya macam ni

Orang kg yang merewang ---->   Dapat tapau lauk-pauk.
Ahli keluarga yang merenjis ----> Dapat bunga telur.
Tetamu                            ---->  Dapat telur rebus dibungkus dalam kotak

Tapi entah kenapa tiba-tiba wujudnya trend bagi tetamu benda-benda lain seperti potpuri, gula-gula, bahulu dll souvenir... setiap satu tu menjangkau RM 1 - 2. Kalau seribu orang tak ke dah RM 1,000 bajet doorgift korang?

Adakah anda sedar bahawa tujuan pemberian bunga telur dan telur rebus kepada tetamu majlis adalah lambang kesuburan dan zuriat? Tetamu yang datang mendoakan kebahagiaan rumah tangga kita hingga ke anak cucu... Mendoakan perkahwinan tu mencapai tujuan asalnya. So apa kata back to basic je... Tak sampai pun lima posen kan? Petang tu bergotong royong laa dengan sedara mara untuk merebus telur dan masukkan telur dalam kotak... Kotak telur tu boleh lipat seminggu awal. Zaman millenium dulu boleh je buat kan, apa beza dengan sekarang... Kenapa perlu berbelanja lebih? Oleh itu mari sama-sama kita kembalikan era kegemilangan telur rebus!


4) Hiasan Bilik Pengantin
Yang ni pun satu lagi tak perlu keluarkan kos upah hiasan unless kalau beli perabot baru. Terpulang pada keperluan masing-masing. BFF i jenis rajin, dia hias bilik pengantin sendiri guna cadar cotton queen berharga RM 400 which boleh guna sampai bila-bila. Praktikal. Untuk nampak suasana pengantin tu dia pasang scallop (kelambu). Yang itu wajib, baru nampak aura bilik pengantin. Atas almari boleh gubah bunga. Meja pun gubah bunga. Nak cantik guna fresh flower. Siap!


5) Barang Kemas
Haaa... ini yang paling penting sebenarnya yang menyebabkan kos perkahwinan meningkat. Barang kemas diperlukan untuk Acara Batal Air Sembahyang selepas ijab kabul. Bukan aku pertikaikan berapa urat emas yang korang perlukan spt cincin, gelang dan rantai tu.. tapi harga emas yang MENCANAK naik tu yang merisaukan aku sebenarnya. Bayangkanlah cincin belah rotan je pun dah RM 400.. ini cincin nikah lagi mahal depend on berat (gram). Mahu beribu jugak ni... Takde cara rasanya untuk dapatkan emas 916 yang murah sebab 1 gram sekarang harganya dah beratus-ratus.. so semakin haluslah cincin nikah generasi muda hari ini kan... Actually I have no idea. Maybe, kena lower kan taste... kalau beli emas putih memanglah mahal kan...


6) Trend Perkahwinan Alaf Inflasi
Haha... memang pun... semakin meningkat inflasi negara kita makin banyak pulakklah trend-trend baru majlis perkahwinan yang diwujudkan.. padahal dulu-dulu takde pun boleh je... less is more... sekarang ni yang aku perasan:-

- Pre-wedding photoshoot... kasi kaya jurugambar ek
- Flower Girl
- Bunting or banner.. selalunya pakej percuma dgn kad jemputan
- Bridal Shower...
- Photobooth.. tempat gadis-gadis berselfie tak hingat
- Guest Book.. sumer tetamu kena sign. To be honest aku tak tergamak nak instruct makcik2 tu utk sain buku kedatangan haha
- Candy Buffet...
- Door Gift... yang aku citer tadi la...sini yang makan duit sampai beratus-ratus tadi ni
- Henna.... at least RM 100 jugak ni kan...

Aku faham la.. kadang2 pengantin ni ada alasan tersendiri contohnya untuk buat kenangan. Pre-wedding tu gunanya untuk display gambar-gambar masa hari bersanding nanti. Pada pendapat aku boleh je nak buat trend-trend ni semua as long as tak makan kos sangat. Masalahnya ye ke tak makan kos sangat?

Kalau aku memang malas lahh nak tambah pening terutama acara yang terlibat dengan majlis persandingan tu. Buat basic je senang

Cousin aku yang baru kahwin last month ada jiran sponsor Candy Buffet. Rezeki Kak Ina, alhamdulillah... korang pun kena laa hidup bermasyarakat barulah banyak orang sayang.. bila orang sayang ramailah yang rela hati sponsor sana sini...budi bahasa kan...


7) Penyanyi Jemputan dan PA System 
Yang ni bagi aku fungsinya agak penting contohnya MC akan mempersilakan ahli rombongan pengantin lelaki masuk ke dalam majlis semasa ketibaan. Pastu semasa pengantin bersanding MC akan panggil seorang demi seorang ahli keluarga untuk datang merenjis ikut turutan.. Penting ni. Tak dapat aku bayangkan kalau takde PA System! takkan MC nak menjerit kot??

Tapi hati-hati dengan MC, bajet penyanyi jemputan atau live band ni... setakat penyanyi biasa pun makan RM 300 weii. Kalau betul budgetting, ambil yang perlu sahaja. Apa yang pasti KOMPANG jangan lupa tau, tak mainlah pakai kompang kaset ye... sebab tujuan paluan kompang adalah untuk mewar-warkan ketibaan pengantin lelaki kepada hadirin... dan jugak mengiringi perarakan pengantin... masa ni semua tetamu akan kelam kabut keluarkan kamera.. semua nak tengok pengantinnya cantik ke tak kan, lucu haha.... tapi cuba bayangkan kalau takde pasukan kompang, sapa je yang peduli bila pengantin sampai? Nangis aku kalau jadi pengantin weiii


8) Bridal Package
Selalunya satu pakej pengantin merangkumi Mekap, Pelamin, dan Sepersalinan Baju. Dulu harga pakej cuma RM 1,800 je tapi seiring peredaran zaman dah naik ke RM 2,500. Perghhh padahal peralatannya diulang pakai je punn.. ada yang kain scallopnya dah bertahi lalat dah diorang still dok buat pelamin lagi seperti mana wedding Pak Su aku dulu. Erkk

Sebenarnya banyak orang tak perasan pakej ni sebenarnya MENGABURI mata korang. Contohnya cuba fikir kalau ambik single item je. Kalau ikut market rate MUA cuma RM 300, sewa baju dan aksesori lengkap RM 700, kalau harga pakej RM 2,500 takkanlah pelamin satu panel with aksesori lengkap sampai RM 1,500 kan? Mahal tuhh

Expectation aku tak sampai RM 1,000, tengok jenis pelamin la pergola ke, panel ke, langsir je ke macam trend sekarang... Setakat langsir aku tak expect cecah RM 700... lainlah pergola aku expect mahal sebab eksklusif. Dengan bunga hiasan lagi. Tu pasal kalau survey pakej kahwin aku akan tanya berapa harga untuk sewa pelamin sahaja... sebab dari situ boleh evaluate butik pengantin tu sama ada mahal ke murah.

Kesimpulannya, mana yang tak sepatutnya ada dalam pakej tu better korang drop je lah kalau tak perlu. Kalau terpaksa ambil pakej sekali pun at least harga pakej boleh reduce. Contohnya bunga manggar tu ke...hand bouquet ke...henna ke...

Tapi aku tak setuju laa kalau langsung takde pelamin... Aku bukan nak mengampu Butik Pengantin selepas puas aku lahari pakej mereka sebentar tadi ye kikiki... Gini, aku faham la... setiap orang ada stand point masing-masing, ada yang berpendapat bersanding ni bukan adat Islam tapi meniru Hindu. Ada yang kata bersanding ni membazir & buang masa. Ada yang kata tak ikut syariat sebab mempertontonkan pengantin perempuan. Aurat kan

Bagi aku semua reason tu betul tapi... Pada pendapat aku, pelamin sangat diperlukan untuk:
- Acara Persandingan untuk merenjis dan menepung tawar. Barulah namanya Raja Sehari (bukan ratu sehari, itu Astro). Tujuan Acara Merenjis ni untuk memperkenalkan pengantin kepada keluarga terdekat kedua-dua belah pihak.. caranya dengan panggil parent, grandparent, mak menakan dll untuk merenjis semasa pengantin bersanding. Kiranya introduce one by one lah

- Sesi Bergambar. Di pelaminlah Ahli Keluarga dan Tetamu akan bergambar dengan Raja Sehari di atas Singgahsana. Bayangkan kalau takde pelamin, kat mana pengantin tu nak berdiri, duduk & posing? Sapa nak jawab? Ko tahu tak, aku pernah pergi Majlis Nikah seorang anak kenalan, pelamin tarak... sudahnya pengantin dok menyasar-nyasar ke arah dinding nan putih... habis dah takde tempat khas kan? Pengantin sepatutnya diraikan, ada tempat khas bergelar raja sehari. Ini tidakk... Aib wei aku menengoknya.. Pastu bila dah penat berdiri pengantin tu pun duduk atas lantai je.. mencemar duli... Apa rupanya tu?? ish ish ish

Kalau nak jaga aurat pun, bukanlah tak boleh buat pelamin dalam rumah. Kalau tak nak menepung tawar pun boleh... janji bila orang nak bergambar dengan pengantin at least ada background. Bukanlah sekadar dinding putih kosong nan kepam itu


Kalau korang tanya aku, aku suka dengan majlis kahwin Sepet88 sebab complete. Kenduri kawasan kampung tuhh.. sempoi sesangat tapi grand... siap boleh selit buat aqiqah dan cukur jambul anak kakak dia lagi.. eh oklahh sambung sok... ngantuk dah...





Saturday, 1 February 2014

8 Sebab Kenapa Saya Suka Bekerja di Syarikat Kecik

Bila rasa meroyan aku akan lepaskan pada penulisan... sebabnya hanya penulisan je aku boleh expresskan perasaan aku even benda tu takde kena mengena dgn apa yg aku royan kan, kikiki.. Oleh sebab sekarang i meroyan pasal kerjaya, so nak tulis jugak kenapa saya suka bekerja di syarikat kecik yang takde nama... Selama ni saya tak pernah bekerja di syarikat gergasi seperti GLC (Khazanah Nasional & subsidiaries) yang paling hebat pun public listed je. Pernah bekerja di syarikat Cine dan syarikat kecik Melayu. Sekarang di MNC (Mat Salleh). To be honest... saya paling seronok kerja di syarikat Melayu (syarikat kecik takde nama). Kedua kerja dengan Mat Salleh. Kurang suka kerja dengan Cine, tapi ada certain perkara much more better than Mat Salleh. Setiap benda ada pro-kontra la...jangan la gaduh-gaduh. Yang penting kita kerja mesti ikhlas dan sayang majikan kita. Bersyukur lah!


1. Rate Gaji Tinggi
Syarikat kecik staf sikit, jadi overhead kurang, mintak gaji tinggi senang dapat. Public listed staf ramai, mintak gaji tinggi majikan akan nego serendah-rendahnya... memang kedekut tak hingat

2. Bonus Banyak
Pengalaman saya kerja di Public Listed Co. bonus cuma sebulan je (sekadar buat syarat je takut staf mengamuk kot)... Masuk kompeni kecik je terus dapat merasa bonus 3 bulan. Wow!

Paling best kerja syarikat Chinese mesti syarikat bagi angpow sampai RM200.. Bila syarikat Chinese, subkon/supplier pun Chinese. So dapat lagi angpow tiap-tiap subkon kasik =)

Tapi kalau co chinese tu besar... dapat angpow RM20 je... tu pasal aku tak suka kerja syarikat besar sebab bonus dan angpow sikit.... kikiki

3. Fleksibel dari segi masa 
Boleh tolerate dengan bos. Bab-bab fleksibel ni memang tak boleh lawan kerja dengan syarikat ownernya Melayu.. memang terbaekkk

Kalau ofis tutup sebab renovation, teruss staf diberi cuti sampai hujung tahun. New year ofis bukak balik baru start kerja. Mode standby. Gaji jalan ye...kikiki

4. Kurang Terikat dengan Prosedur
Masa kerja di syarikat besar, claim petrol kereta kena isi form, attached resit, dapatkan sign approval dari manager, submit ke HQ dan tunggulah sebulan lebih untuk wang tersebut dilepaskan. Tu pun kena follow up, leceh.... Padahal kerja dah siap tapi kena tunggu lama untuk dapatkan balik duit sendiri. Jenuhhh. Tak suka tak suka

Kerja syarikat kecik, semua jenis claim cuma tinggal sua je resit kat manager, terus dapat CASH. Immediately. Best!

5. Senang Naik Pangkat
Sebabnya... bila staf tak ramai, dengan sendirinya bos kenal muka ko. Diorang ambil berat pasal kita sebab nampak sumbangan kita pada syarikat.

Lagi satu majikan boleh bagi kemudahan tanpa terikat pada gred tertentu terutama dari segi skop kerja. Yes, majikan akan suruh awak buat 3 jenis skop yang cover untuk 3 position sebenarnya... tapi gaji pun dia bayar untuk 3 skop! Sumpah pernah! Tu pasal i multi skill sebab berpeluang belajar banyak benda dalam masa yang singkat.

6. Banyak Benefit Kerana Kurang Persaingan
Ini pun best jugak. Staf dapat site visit ke Bangkok. Sorang lagi manager tu dapat visit factory ke US. Ko kalau masuk company besar, belum tentu terpilih untuk diberikan peluang keemasan sebegini. Mesti peluang dah dapat ke orang lain.

Masa Hari Raya Haji, syarikat i pernah bagi peruntukan RM400 untuk seorang staf untuk buat ibadah korban di tempat masing-masing. Apa yang kami buat kami satu ofis collect that money share untuk beli lembu dan upah korban. Buat setempat je di Shah Alam. Bagus tak majikan bagi pendedahan macam ni? Kalau tak sampai bila tak pernah buat korban kan? =)

7. Kurang Tekanan Bekerja
Aku tak pasti kenapa... tapi masa kerja di syarikat kecik memang takde tekanan. Bahagia sesangat.. maybe sebab bila kurang orang, kuranglah ragam, maka kuranglah politik pejabat. Politik pejabat akan buatkan ko rasa nak berenti kerja even ko takde masalah dengan kerja tu sendiri. Betul tak?

8. Gaji Awal
Ini antara yang terpenting... kalau bekerja di syarikat besar selalunya gaji 1hb, atau hari terakhir untuk bulan tu sama ada 28hb, 30hb atau 31hb. Kerja syarikat kecik selalunya gaji awal iaitu 28hb. So senang nak planning duit kita...

Aku kalau orang panggil kerja tapi kalau syarikat tu gajinya 31hb, 1hb, atau 7hb memang aku takkan pergi interview langsung. Sebab dah ada experience kan... payah weii


Paling best kerja sendiri je takpun full time housewife kan? Tak payah pening-pening kena tembakkk je dengan client. Tapi kalau keperluan hidup mendesak untuk bekerja terpaksa lah kan... dah la kadang-kadang terpaksa jadi black sheep, dugaannnn... bertahan pun sebab sayang kawan-kawan =)


Baiklah itu je buat masa sekarang ni. Saya tulis entry ini untuk membuka mata employee agar boleh pilih syarikat yang terbaik tetapi masih lagi boleh dapat mode yang menguntungkan. Kerja senang duitnya lumayan... siapa tidak mahu?

Oleh itu masih lagi berebut untuk dapatkan tempat di syarikat ternama? Renung-renungkan dan selamat bekerja =)