Tujuan asal blog ini ditubuhkan adalah untuk membantu pembaca berjimat namun masih boleh mencapai impian mereka di saat krisis ekonomi melanda negara. Save is not about to cut everything's fun in your life, we still spend but only in minimum cost to optimize your satisfaction. Price list dan costing sengaja dimasukkan di dalam entry untuk memberi gambaran kepada pembaca sejauh mana penjimatan yang boleh dilakukan dalam perbelanjaan harian mereka di Malaysia. Semoga dengan perkongsian ini dan blog seumpamanya akan memberi manfaat besar kepada pembaca, seterusnya mengubah taraf hidup mereka kepada lebih baik, insya Allah.

Semua kandungan blog ini adalah Hak Cipta Terpelihara. Sebarang kegiatan yang disyaki plagiatrisme akan dilaporkan serta-merta kepada SKMM.

Monday, 20 June 2011

Kebaikan Bermastautin Di Satu Tempat - Networking

...salah satunya, secara tak langsung kita dapat bina contact yang kukuh berbanding kalau kita gemar berpindah randah atau bertukar-tukar tempat kerja.

Mungkin ofismet bukan menjadi kawan yang berada di sisi kita ketika dalam kesusahan tetapi setidak-tidaknya mereka berupaya menjadi teman sepejabat yang saling melindungi atau lebih bagus lagi, kehadiran mereka memberikan kebaikan selain ruang lingkup skop kerja seharian.

Sepanjang terlibat dunia pekerjaan, telah banyak kawan-kawan yang bukan sahaja bergelar ofismate/company-mate, tetapi turut membantu saya membina jati diri yang teguh melalui pengalaman yang mereka kongsi sebagai panduan penting untuk saya. Terlalu ramai sebenarnya dan jasa mereka tak terbalas.

Tetapi hari ini saya ingin bercerita tentang ofismet saya, Saipulbahari (safety supervisor) dan Norriza (clerk). Saya rasa sangat bertuah mengenali Saipul kerana

1. Membuka mata saya bahawa seorang 'pesara' ejen insurans mampu hidup senang walaupun menganggur 6 bulan. Bagaimana saya tahu, masa mula-mula mengenali Saipul saya pelik tengok lifestyle dia seolah-olah seperti lifestyle seorang manager. Dah la beli rumah di Putrajaya (semua orang tahu harga tanah di Wilayah Persekutuan bukanlah murah), menganggur selama 6 bulan pulak tu dan paling mengejutkan siap ada maid lagi!

Setelah dirisik, barulah terbongkar bahawa semasa umur 20an dia seorang agent Takaful Ikhlas secara sepenuh masa (full time). Kini setelah berumur 34 tahun, beliau cuma menikmati hasil komisyen sebagai passive income.
Alang-alang dia ejen Takaful Ikhlas, aku turut daftarkan Maisarah untuk skim tu dan sekarang otw untuk diri aku sendiri. Apa-apa hal senang, sebab dia pemastautin tetap Putrajaya.
2. Beliau juga memberitahu “loop hole” untuk daftarkan maid Indonesia secara SAH dengan hanya bermodalkan RM1,200 berbanding RM5,000 (atau lebih) melalui ejen.
3. Melalui beliau saya dapat info lengkap tentang kemudahan infrastruktur dan aktiviti sosial sekitar Putrajaya.
4. Beliau juga menerangkan laluan untuk seorang entry level, fresh graduate, dan Engineer untuk menjadi seorang Safety Officer. Sebenarnya maklumat tersebut boleh diperoleh di website NIOSH kalau nak double confirm.
5. Melalui dia aku renew insurans dan road tax kereta sebab dia ejen myeg.com
6. Baru aku tahu Pusat Perubatan mana boleh dapatkan khidmat bersalin yang terbaik dengan bayaran minima dan siap dapat FREE urut selepas bersalin!

.....sambung 

Wednesday, 15 June 2011

Keluarlah dari Comfort Zone Jika Ingin Berjaya dan Bahagia

Ramai kawan-kawan yang mengeluh sebab lambat bertemu jodoh. Hari ni nak bagi pendapat. Insya allah boleh membantu.



Reason klise yang sering dilontarkan(Cth)
- saya bersyukur belum kahwin lagi sebab tak payah susah2 nak layan suami, anak, family mertua, dan family sendiri..
- saya bersyukur masih bujang hingga kini kerana punya banyak masa utk kumpul harta sebagai persediaan apabila bertemu jodoh satu hari nanti


Sebenarnya MANIPULATE kekurangan diri sendiri dgn memandangnya dari sudut positif adalah benda yang baik kerana ia membuatkan kita sentiasa BERSYUKUR PADA KEHIDUPAN HARI INI
Namun hakikatnya, apa yang anda semua tulis itu adalah SIDE ADVANTAGE sahaja.. ia lebih kepada nak menyedapkan hati atau dalam bahasa bijaknya, setiap orang akan mengalihkan kekurangan situasi masing2 ke alasan yg lain untuk menutup kekurangan itu..


Realitinya sebagai manusia biasa kita tetap perlukan TEMAN HIDUP dan ZURIAT tambah2 lagi kita sebagai umat rasulullah yg mengaku sunnahnya


Bila cakap soal jodoh memang ada kaitan dengan rupa paras
TETAPI rupa paras tidak menjamin awak dapat kriteria seperti yang awak inginkan


Andai awak cantik seperti Rozita Che Wan tetapi awak hanya terkurung di dalam rumah..
ia takkan mengubah apa2
tetapi, andainya awak berwajah sederhana seperti Ina Naim awak tetap berpeluang mendapat pasangan yg bagus
sekiranya awak improve kan EXPOSURE awak


Oleh itu, sila keluar dari Comfort Zone awak
Did Different Thing Will Get Different Result

Friday, 10 June 2011

Menu minggu ini...

hari ni aku tak bawak bekal sebab aku ada date lunch hour nanti. Opismet aku tu pon tak datang, EL katanya. so 3 hari je aku masak untuk minggu ni.


Selasa

Gulai Lemak Cili Api dengan Peria

Nasi putih



Rabu

Ayam masak taucu
Kacang buncis goreng

Nasi putih


Khamis
Ayam masak paprik
Kacang buncis goreng
Nasi putih


Saturday, 4 June 2011

I Teach You The Best Way To Teach Them

ISU NAFKAH KELUARGA, ISTERI, DAN ANAK.


ni hasil pemahaman aku dari ruangan soal jawab agama. aku pegang hingga kini.

-----------------

seorang suami tu WAJIB menanggung kesemua keperluan asas ANAK DAN ISTERI, termasuk nafkah zahir.
tanggungjawab suami bukan sekadar beli barang2 dapur, pakaian dan keperluan anak2 malah juga MAINTENANCE isteri. hatta lip balm, lipstick dan lipgloss pon suami yang patot belikan utk bini (atau bagi duit gi beli sendiri). ini ustaz pernah maentioned dalam kursus kahwin.


utk wanita2 bekerja pulak;

Isteri bekerja bukan bermakna isteri turut sama menggalas TANGGUNGJAWAB suami sebagai ketua keluarga.

HARAM bagi seorang suami itu bertanya gaji isterinya.
seorang isteri yang turut sama menanggung KEPERLUAN keluarga, sebenarnya suami dia telah BERHUTANG dengan isterinya.
walaubagaimanapun, keperluan isteri utk keluar bekerja (spt travel cost) tidak wajib ditanggung oleh suami sekiranya isteri bekerja atas kerelaan diri sendiri.

Namun jika ada paksaan untuk isteri keluar bekerja, suami wajib tanggung semua kos
seperti di atas.

-------------

tak tahulah orang lain, tapi, aku EXPECT bakal suami aku bertanggungjawab sepenuhnya seperti di atas (tapi ada fleksibiliti waktu kecemasan laaa)

Oleh itu para suami, sila renungkan, adakah selama ni anda benar-benar menjalankan tanggungjawab anda?





Saturday, 5 February 2011

Financial Plan - Moderate & Balance


Pertama sekali aku ucapkan terima kasih banyak-banyak pada abang hensem, MACD kerana telah perkenalkan financial plan yang sangat sesuai + seimbang + menepati keperluan aku selaku manusia cemerlang. kikiki. tapi series, since 4 bulan aku aplikasikan JAR SYSTEM ni self management aku makin improve. Ramai salah anggap financial plan ni cuma berjimat cermat, padahal maksud sebenarnya lebih daripada itu.


Antara kejayaan hasil keberkesanan JAR SYSTEM ini termasuklah beberapa jenis kelas yang aku pergi hari tu. Aku jugak dah ada saving untuk beli perabot. Untuk retirement aku tak nak save lebih-lebih, sebab aku rasa EPF atau pencen pon dah cukup. Mungkin masa tu aku dah ada beberapa income passive selaras dengan kematangan umur masa tu kan.. so wat pe lebih2 nak simpan untuk hari tua? yang penting hari muda ni kena nikmati hidup dengan selesa. Badan nak kena urut, bersalin nak selesa.. takkan main taram je. Tak koser aku tau, makan nasik lauk ikan masin semata-mata nak simpan duit untuk hari kerepot.


Ni dia.. JAR SYSTEM. Aku copy dari MACD. Thanks fren =)


Ada satu sistem kewangan yg simple dikenali sebagai Jar System.

Bila dapat gaji, amik semua gaji tu dan asingkan ke dalam enam balang. Tapi
mengikut peredaran semasa, boleh buka enam bank akaun sebagai ganti. Akaun2 yg
terbabit adalah seperti berikut:

1. Necessity Account
Guna duit dari akaun ni utk segala keperluan harian. Kalau 100% daripada jumlah
pendapatan anda terpaksa digunakan utk keperluan harian, itu maknanya pendapatan
anda adalah terlalu sedikit dan perlu cari jalan utk meningkatkan ke tahap yg
diperuntukkan di bawah.

Contoh: Rumah/tempat tinggal, makanan, pengangkutan, bil
telefon/api/air/internet dsb.

Peruntukan: 55% daripada jumlah pendapatan.

2. Financial Freedom Account
Duit yg ada kat dalam akaun ni adalah utk disimpan dan buat investment. Matlamat
jangka panjang ialah utk memastikan akaun ni grow so big supaya semua pendapatan
kita datang daripada pelaburan kita. Dilarang sama sekali guna duit dalam akaun
ni utk belanja harian.

Contoh: Pelaburan hartanah, saham dsb.

Peruntukan: 10% daripada jumlah pendapatan.

3. Long Term Saving and Spending Account
Duit dalam akaun ni harus digunakan utk beli barang2 mewah atau simpan utk
kegunaan jangka panjang seperti melancong.

Contoh: Percutian, LCD TV, kereta baru, perabot baru dsb.

Peruntukan: 10% daripada jumlah pendapatan.

4. Play Account
Hidup akan jadi bosan kalau tak berseronok. Guna duit dalam akaun ni utk reward
diri sendiri. Duit yg ada kat dalam akaun ni mesti dihabiskan setiap bulan!

Contoh: Movie, spa, urut Thai, karaoke dsb.

Peruntukan: 10% daripada jumlah pendapatan.

5. Education Account
Sebagai manusia kita kena grow. Kalau nak grow kita kena dapatkan experience
baru dan belajar benda yg baru. Gunakan peruntukan dalam akaun ni utk menjadi
seorang insan yg lebih sempurna dan berguna kepada masyarakat.

Contoh: Seminar, buku, audio book, CD dsb.

Peruntukan: 10% daripada jumlah pendapatan.

6. Give Account
Walaupun kecik dan merupakan akaun yg terakhir, tapi bagi aku ni akaun yg paling
penting sekali. Kalau kita dapat duit tapi simpan atau belanja semua utk diri
sendiri, lama2 kekayaan kita tak bertambah. Rezeki kita hanya akan bertambah
bila kita sedekahkan dan bagi sedikit daripada apa yg kita dapat kepada orang
lain.

Contoh: Zakat, sedekah, badan kebajikan dsb.

Peruntukan: 5% daripada jumlah pendapatan