Tujuan asal blog ini ditubuhkan adalah untuk membantu pembaca berjimat namun masih boleh mencapai impian mereka di saat krisis ekonomi melanda negara. Save is not about to cut everything's fun in your life, we still spend but only in minimum cost to optimize your satisfaction. Price list dan costing sengaja dimasukkan di dalam entry untuk memberi gambaran kepada pembaca sejauh mana penjimatan yang boleh dilakukan dalam perbelanjaan harian mereka di Malaysia. Semoga dengan perkongsian ini dan blog seumpamanya akan memberi manfaat besar kepada pembaca, seterusnya mengubah taraf hidup mereka kepada lebih baik, insya Allah.

Semua kandungan blog ini adalah Hak Cipta Terpelihara. Sebarang kegiatan yang disyaki plagiatrisme akan dilaporkan serta-merta kepada SKMM.

Tuesday, 29 July 2014

GST belum lagi tapi barang dah naik harga!

Hai... still dalam mood raya. Entry yang lepas saya dah bagitahu cara berjimat dengan Salinity Water untuk cuci/bilas contact lens kan. Semalam saya masuk Guardian, terkejut sangat sebab MPS travel pack yang saya selalu beli dengan harga RM6.50 sebelum raya tiba-tiba dah naik RM7.30!

Inilah Multi Purpose Solution (MPS) yang dimaksudkan tu. Memang saya prefer beli travel pack je sebab saiznya yag slim boleh masukkan dalam handbag untuk dibawa ke mana-mana. So boleh eye drop bila masa perlu.

Tengok... terletak elok je dalam handbag tak payah beli eye drop pun takpe. Tak yah pening-pening

So bila harga dah jadi RM7.30 untuk travel pack 60 mL.. Terus tak jadi beli... Bukanlah kedekut, masalahnya tak puas hati barang cepat sangat naik.. itu baru benda kecik tu, tak leh imagine barang2 lain yang lagi besar... semuanya naik kott

Pastu tadi saya pergi The Curve, masuk WATSON plak... sama gak harganya.. namun bila check MPS yang lain mata tertancap pada jenama yang ni:

RM4.80 je travel pack bersaiz 100 mL. Pasni belum tentu jumpa kat tempat lain so better saya rembatt dua terus!! Siap free case! 

Even besar sikit nak masuk dalam handbag tapi still ok lah kot... tak sanggup rasa nak beli MPS besar-besar yang mahal... lagipun 1 botol MPS ada had limit masa, once dah bukak tahan 3 bulan macam tu je.. imagine le kalau beli botol besar, tak ke membazir?

Still jimat... rasanya sampai hujung tahun tak perlu beli MPS ni. Tapi jangan tak tahu, 1 botol ni boleh tahan lama sebab saya cuci/bilas guna larutan lain. Jadi jimat banyak MPS ni.. boleh refer entry lepas: SINI






Monday, 21 July 2014

The Cheapest Contact Lens In Town!!

Kemainn ko... tajuk English.. dah lama tak menaip in English... tapi bagi saya if blog dalam Malay/campur sikit-sikit English lebih senang dapat pengikut kot..tu yang meluahkan dalam bahasa Melayu je sekarang ni :)

Ni nak bagitahu Contact Lens / kanta lekap yang saya guna sekarang... sebelum tu nak tulis kronologi transformasi penggunaan contact lens dalam hidup i:

1) Umur awal 20an... Tahun 2004-2005 selalu beli Alluring Eyes jenama Freshkon... masa tu baru keluar kanta lekap yang membesarkan anak mata hitam ni... RM60 sepasang tahan untuk 3 bulan

2) Umur 21-22... Tahun 2006-2007 pulak suka beli Freshkon Colour... harga sama jugak dengan Alluring Eyes... warna pilihan selalunya Misty Grey. Saingan dia masa ni jenama Feshlook. Tapi prefer Freshkon sebab lens nya besar, so mata nampak galak tau. Cunnn sesangat

3) After grad jadi graduan menganggur tak silap tahun 2008-2009... tak pakai contact lens apa pun.... masa ni kejap kerja kejap tak kerja so takde duit sesangat

4) Umur 25. Tahun 2010 masa ni beli balik Freshkon...masa ni baru belajar mekap, so memang gila pakai contact lens la... sebab tak nak pakai spek

5) Tahun 2011 hingga sekarang... terpaksa tukar ke Soft Lens atau plain contact lens yang takde warna. Sebab? masa ni iols nak berjimat tau kerana baru je beli peroperty... so masa tu merenung gak la lifestyle camane cara nak berjimat. Nak pakai contact lens tapi still nak jimat, so terpaksa downgrade lifetyle... daripada kanta berwarna turun taraf ke kanta lekap jernih.. cuma ada power je... jadilahh kan... janji ada.... sebabnya soft lens ni harganya murahh

Saya tak pilih jenama... but lucky me, Bausch and Lomb ni quiet brand jugak la... kalau tengok harga asal, RM 65. Tapi beli ada offer RM 38 je untuk 3 pasang. Dalam RM 13 je sepasang... murah kan? :)

Ni rupa parasnya... 2 pasang. 1 pasang lagi dah bukak... tapi, kalau Power mata tak sama kiri dan kanan kena beli 2 kotak laa... ini saya bundarkan je 3.00 padahal kiri 2.75 kanan 2.25. Nakal tak? hehe

Sepasang tahan sebulan. Tapi bila dah expired saya jarang terus bukak pack baru. Saya akan tunggu bonce ada event, kenduri dll barulah saya akan bukak packaging baru. Tu yang sampai 5 bulan baru beli lagi sekotak CL. Macam hari ni, bila ada Iftar company baru kelam kabut nak beli CL. Oklah tu... berbelanja bila perlu je.

So masuk ni kali kedua beli CL ni di kedai yang sama... offer katanya, padahal 4 bulan lepas pun offer harga yang sama jugak... Oh ya, kalau nak cari CL murah better pergi The Mines. Memang banyak offer CL murah daripada tempat lain...tempat lain jangan harap laa kann

Kedai yang offer harga RM 38 untuk 3 pasang CL (sekotak) ni level LG depan Giant tu.. tak ingat nama kedai optik yang mana satu. Tapi jangan risau... sebab headline dia "The Cheapest Contact Lens In Town!"

Happy CL hunting!