Tujuan asal blog ini ditubuhkan adalah untuk membantu pembaca berjimat namun masih boleh mencapai impian mereka di saat krisis ekonomi melanda negara. Save is not about to cut everything's fun in your life, we still spend but only in minimum cost to optimize your satisfaction. Price list dan costing sengaja dimasukkan di dalam entry untuk memberi gambaran kepada pembaca sejauh mana penjimatan yang boleh dilakukan dalam perbelanjaan harian mereka di Malaysia. Semoga dengan perkongsian ini dan blog seumpamanya akan memberi manfaat besar kepada pembaca, seterusnya mengubah taraf hidup mereka kepada lebih baik, insya Allah.

Semua kandungan blog ini adalah Hak Cipta Terpelihara. Sebarang kegiatan yang disyaki plagiatrisme akan dilaporkan serta-merta kepada SKMM.

Tuesday, 17 December 2013

SAH! Kadar Tol Confirm Naik 2014!


Lepas satu.. satu kan... semua benda diumumkan PENYELARASAN harga... dengan minyak, dengan gula, dengan tarif elektrik, dan sekarang TOL pulak iaitu expenses 'berhantu' yang sentiasa menghantui rakyat jelata di Lembah Klang. Senang cerita semua expenses under Kerajaan Persekutuan semuanya naik takde yang turun pun.

Hari tu masa mengundi tu kalau ko undi yang tak sepatutnya, aku nak ucapkan PADAN MUKA. Pada yang mengundi sepatutnya, tak cukup lagi sebenarnya dengan 1 undian anda tu, anda kena berkempen. Tapi at least jauh lebih baik sebab kita berbuat sesuatu kan?

Dan pada yang tak mengundi langsung sedangkan anda layak dan cukup syarat untuk mengundi, betapa anda malang sebab jika anda bertindak masa PRU usai sudah kemungkinan besar undian anda mungkin dapat mengubah apa yang berlaku pada hari ini.

Ok inilah kadar baru tol. Sumber: Arena Kereta

LEBUHRAYA SUNGAI BESI BESRAYA RM1.30 to RM2.00
LEBUHRAYA BARU PANTAI (NPE) RM1.60 TO RM2.00
LEBUHRAYA DAMASARA/PUCHONG (LDP) RM1.60 TO RM2.10
LEBUHRAYA BERTINGKAT AMPANG (AKLEH) RM1.50 TO RM2.50
LEBUHRAYA KAJANG (SILK) RM1.00 TO RM1.30
LEBUHRAYA KL-PUTRAJAYA (MEX) RM2.50 TO RM3.50
LEBUHRAYA KAJANG-SEREMBAN (LEKAS) RMRM1.90 TO RM2.30
LEBUHRAYA TRAFIK KL BARAT (SPRINT) RM1.50 TO RM2.50
PANTAI RM1.50 TO RM2.50
DAMASARA RM1.00 TO RM1.50
KIARA RM2.00 TO RM3.00
LEBUHRAYA LEBAH KLANG SELATAN (SKVE) RM14.96c/KM TO 16.46c/KM
LEBUHRAYA KORIDOR GUTHRIE (GCE) RM1.40 TO RM1.90
LEBUHRAYA SMART RM2.00 TO RM3


Friday, 22 November 2013

Gaya Hidup Rozita Che Wan

 

Rozita Che Wan... nama yang tak asing lagi dalam industri seni. Bila tanya office mate lelaki India yang jenis workaholic tu, "kenal tak Rozita Che Wan?"

"Siapa yang tak kenal Rozita Che Wan..." perghh... bernanah la seteru-seteru Che Ta kalau dengar ni.

Sebenarnya aku wonder gak lah orang (dah tentulah perempuan kan... mana ada lelaki tak suka Che Ta secara tiba-tiba kan...) yang dengki dan tak suka Che Ta ni... even tak kenal RCW personally, tapi boleh pulak lahh anti dengan dia... apa salah Che Ta dengan diorang Masreena pun hairan jugak. Bagi I, Woman doesn't like each other... always.

Ada-ada je yang tak kena kan.. dalam hati perempuan ni...tu sebab bagi I perkara yang paling susah nak manage adalah wanita sebenarnya. Cer tengok dalam ofis tu, lagi ko pening dengan komen diorang. Tu sebab i jarang berkawan rapat dengan orang tertentu, i berkawan dengan semua orang je. Natural

Kalau korang baca dalam temu bual INI, korang akan dapati Che Ta ni seorang yang penjimat dalam hidup dia. Cuma dia lebihkan pada pemakaian/handbag dan kasut.

Ringkasnya

- Rozita Che Wan seorang yang very homely type of person... dulu pernah baca majalah Rapi, sampaikan nak beli barang pun kirim adik tolong belikan.

- So since jarang keluar rumah tanpa urusan kerja, Rozita Che Wan jarang makan di luar tapi lebih suka masak sendiri.... dia suka masak sendiri malas keluar dan boleh ikut citarasa sendiri.

- Pemakanan Che Ta sama macam orang lain... iaitu dia masih makan nasi tapi hanya dalam kuantiti kecil (tengok saiz badan lah kan.... ) bersama lauk ikan dan sayur-sayuran.

- Rozita tak buat rawatan kecantikan macam facial atau injection di Salun/Spa/Klinik. Dia cuma buat sendiri semua tu di rumah iaitu beli sendiri masker, serum rambut, body skrub. Skincare pula dia guna yang biasa sahaja iaitu Safi Rania Gold yang dia dapat percuma sebagai duta.

Artis secantik ini pun tak berhabis duit ke salun dan spa... apatah lagi kita kan? Bukti yang wanita masih boleh lakukan semua rawatan tu sendiri di rumah.

- Hobi Che Ta ketika tidak sibuk berlakon adalah semua di rumah iaitu memasak, menjahit, dan mengemas rumah sebagai senaman ringan. 


So camane? Memang Che Ta seorang yang penjimat sahaja... wang banyak dihabiskan untuk melaram je itupun pernah terbaca dalam majalah lain dia beli kain di bangkok untuk dapat yang murah. Flight pun Air Asia je.. tinggal untuk dia jahit manik je sendiri sebab dia ada kemahiran itu.

Bagi Masreena cara hidup dia boleh dicontohi oleh kita. 

Pertama..... dari segi makan di luar. Bayangkanlah, rakyat biasa macam kita kalau seminggu tu Sabtu Ahad makan di restoran bersama keluarga bukannya sikit duit kan? Sekali makan cecah juga RM 100. Kalau sekali sekala takpe masalahnya rakyat Malaysia suka keluar hujung minggu pergi shopping mall so maknanya setiap minggu jugalah melayang wang... kan bagus kalau masak sendiri... unless perkara yang kita langsung tak boleh masak atau tak tahu.... 

Kedua.... kalau artis lain kita baca mereka selalu luangkan masa ke Spa dan Salun untuk manjakan diri, yang mana sekali pergi confirm habis RM 400 ke atas.. itu rawatan biasa seperti body scrub dan urutan atau rawatan rambut kalau top to toe? mahu cecah RM 600 jugak... tapi Che Ta pula sebaliknya. Rawatan yang boleh dibuat di rumah, dia buat sendiri je. Di samping mudah tak perlu driving keluar dan buat temujanji dia juga boleh berjimat

Ketiga.... aktiviti di rumah atau homely type of person memberi kelebihan pada Che Ta untuk buat aktiviti yang tak mengeluarkan kos sangat. Ye lah, bayangkan kalau jenis yang suka keluar rumah, mesti banyak wang habis... petrol dan tol dah tentunya kalau korang stay di Klang Valley. Itu belum lagi parking, or duit yang keluar untuk shoping atau makan di luar atau menonton wayang misalnya.. sebenarnya kita ada pilihan aktiviti lain yang lebih kreatif, contohnya kalau korang jenis suka berjumpa kawan (persahabatan boleh buat awet muda) apa kata tak payah berjumpa di luar... ajak je datang rumah... dan korang masaklah.. cara ni Masreena baca style Deanna Yusof, bila buat dessert baru dia pun ajak kawan-kawan datang untuk jamu mereka makan... tak payah keluar rumah... kalau tak reti masak langsung suruh je member buat pot luck party... same goes to Hanez Suraya, pernah terbaca jugak dia suka masak dan jamu kekawan yang datang rumah... pahala dapat, duit jimat, persahabatan pun semakin kukuh kan?

So diharap entry ini memberi manfaat pada kita semua dalam menjalani kehidupan...





Saturday, 26 October 2013

The Best Pavlova



Biarlah gambar yang menceritakan, yg penting Pavlova di Serai lebih sedap berbanding di Alexis. Tapi harga RM 14.80 belum lagi termasuk government tax ye.. mahal siot... That's why Masreena tapau je so taklah kena lagi service charge 5%. Jimat sikit 0.74 sen satu slice... Better than nothing. Hmm kalau tiap-tiap bulan mengidam mahunya kopak duit gaji kan? Jadi  dah sampai masanya untuk aku belajar buat sendiri... Tengah riki-riki oven baru ni.

Thursday, 24 October 2013

Rak Kasut macam IKEA but better that that =)

Ingat lagi tak entry saya beli Mirror Jewellery Cabinet di blog yang lepas? Sekarang saya masih lagi meneruskan kegilaan terhadap 2 in 1 furniture ni =P

Kronologinya mula-mula nak beli rak kasut TRONES Ikea yang berharga RM99 ni. Dulu RM116 masa aku survey, sekarang dah turun harga.

Ataupun STALL shoe cabinet... tapi tak jadi. Sebabnya:-

1. TRONES tu designnya tak sesuai untuk ruang tamu tapi sesuai untuk temporary storage atau kat luar rumah je.

2. Rak kedua tu agak mahal harganya iaitu mencecah RM500 dengan 3 compartment. Not worth it.

Then tiba-tiba ternampak pulak satu space saving shoe rack ni di  WEBSITE DISKAUN dengan harga RM 388. 

Best kan? dengan harga RM 388 boleh dapat 5 compartment kasut dan ada cermin untuk tampil lebih mewah. 1 compartment boleh muat 3 pasang kasut.. OK lah, praktikal. Design pun tinggi, tapi kalau ada satu lagi compartment di atas lagi bagus sebab jimat space boleh isi lagi banyak kasut =)

Lepas tekan button ''BUY'' tunggu je lah perabot dihantar sampai ke rumah =)

Ini cerminnya.. Perabot kena pasang sendiri ek. 

Kalau tak reti pasang kena upah orang untuk pasang sebab nak pasang cermin ni memang agak rumit sikit. Lebih kurang 2 jam jugak.

 
Akhir sekali korang kena drill ke dinding supaya teguh melekap (wall mountain). Kalau tak bahaya woo boleh jatuh menyembah bumi.. pasni kita buat entry pasal Black & Decker pulak ek

Inilah hasilnya. 

Satu compartment boleh isi 3 pasang kasut, jadi kapasiti 2 in 1 Mirror Shoe Cabinet ialah 15 pasang.


Letak tepi pintu senang nak ambik kasut sebelum keluar rumah. Sesambil tu boleh posing tengok mana satu kasut yang sesuai =)





Monday, 21 October 2013

Bergedil Ekspres

Hari ni saya masak bergedil buat lunch... Kalau ikutkan resipi turun temurun hasil gogle-gogle-an, patutnya kena ada daun bawang dan daun sup.

Gambor kat goggle. For sure bergedil yang ni ada ketumbar lah, jintan lah, tepung, daun sup, daun bawang, bla bla bla

Tapi memandangkan rumah ni cuma ada bahan-bahan kering je bahan basah dah habis so terpaksalah menderhaka pada resipi asal. Budak-budak universiti boleh lah tiru style saya ni, which saya buat ringkas je tanpa lada besar atau hirisan daun bawang, dan isinya saya gunakan udang kering bagi menggantikan ayam/daging.

Bahan-bahan yang diperlukan ringkas je iaitu apa-apa yang ada dalam rumah. Sedikit udang kering ditumbuk kasar, sedikit bawang yang digoreng garing, lada hitam yang ditumbuk, sedikit garam dan 2 biji kentang yang direbus selama setengah jam. Kebanyakan resipi suruh goreng kentang tu, tapi saya memilih untuk rebus sebab ZERO ADDITIONAL CALORY.. tak nak lah minyak banyak-banyak sebab kejap lagi nak deep fry lagi =)

Lenyek kentang dan combine semua bahan sampai rata.

Kemudian kepal-kepal la adunan kentang tu tadi... Ikut saiz yang disukai... saya suka comel-comel... dah kepal bulat jangan lupa tekan sikit jadi bentuk OVAL

Panaskan minyak dan sementara tu, pukul sebiji telur macam nak buat telur dadar. Sebelum goreng kena celup dulu bergedil dalam telur baru goreng. Saya tak letak garam, sebab dalam bergedil tadi dah letak garam... takut perut kembung kalau banyak sangat garam dalam badan... dengan rasa masin udang kering tu lagi..bila masak sendiri kita boleh pantau penggunaan perasa

Bila minyak dah panas celup bergedil dalam telur then terus goreng... buat satu persatu... Dapur gas Masreena ada masalah sikit terpaksa pakai Multi Cooker ala-ala duduk hostel dulu hahaha.. Biar kan bergedil kekuningan dulu baru terbalikkan ye, kalau tak pecah berderai nanti

Bila dah masak bolehlah diangkat... macam ni lah rupa dia Bergedil Ekspress ni...  

Even resipi ringkas je tetap sedap wa cakap lu... terasa lemak dan perisa udang keringnya.. Then saya siap bawak bekal lagi pergi ofis. Next time nak buat guna ikan bilis pulak... ramai yang cakap lagi sedap guna ikan bilis berbanding ayam/daging... insy next time 

Enjoy your lunch! =)





Monday, 7 October 2013

Kek Tiramisu Terbaik!

Dewasa ini kalau sebut kek sedap je semua orang akan terbayang Secret Recipe. Alahai, satu slice pun sampai RM7.50 dikk... padahal nak beli sekadar makan beberapa suap nak lepas kempunan je...

Baiklah kek yang sentiasa dapat trofi di hati Masreena sejak 10 tahun dulu, kini & selamanya adalah kek-kek yang dijual di Fakulti Food Tech, UPM Serdang.

Dulu memang selalu dengar kawan-kawan sekelas yang debab kuat makan ni asyik puji melambung je kek di Food Tech tu. That's why promosi dari mulut ke mulut ni berkesan sebenarnya, berbanding promosi orang yang tak dikenali dalam iklan. Apa orang surrounding kita promosikan selalunya mudah kita terpengaruh.

Try beli kek Tiramisu, subhanallah sedapnya keknya.. murah pulak tu RM4 je satu slice. Semenjak detik itulah, Masreena jadi pengunjung tegar kafe L' Apprentice, Faculty of Food Technology, UPM Serdang ini.

Ni pic last Friday... Kek Tiramisu, Blueberry Cheese Cake & Strawberry Cheese Cake... Sedapnyaa. Sebenarnya nak beli blueberry dan tiramisu je, tapi salesgirl tu bagi free strawberry sebab dah tinggal 1 semuanya.. TIPS: If nak dapat kek extra percuma, pergi JUMAAT PAGI. Sebab diorang nak habiskan stok untuk minggu tu.

 Ini list harga kek:-

1) Kek Tiramisu (atas) - RM 4 sepotong


hmmm.. nampak tak tebal cream cheese tiramisu tu? Memang puas hati


2) Blueberry & Strawberry Cheesecake - RM 4 sepotong




3) Red Velvet - RM 3.50 sepotong



3) Carrot Cake - RM 3
 

4) Blueberry Cake & Black Forest - RM 2.50

5) Moist Chocolate Cake - RM 3.50

Kadang-kadang Masreena ada jugak tempah sebiji kek untuk sambut birthday harijadi.. hari Raya...yang pasti memang murah lah daripada beli di Kek online mahupun di kedai. Harga anggaran untuk sebiji kek tu darab je dengan 12 sebab sebiji kek tu akan dipotong 12 bahagian untuk dijual di kafe tu.

Produk-produk universiti selalunya Masreena yakin sebab Universiti memang tempat penyelidikan kan.. so sudah pastilah kualiti kek yang dihasilkan sedap & menggunakan adunan yang bagus.. namapun terlatih kan..

yang tak leh caya ni kedai kek Cina-cina.. takut diorang taruk Wine, dan kalau Melayu pulak ada yang buatan hancur macam Citra Klasik... maaflah aku dah band sebab kualiti out giler since insiden di branch Perbadanan Putrajaya satu ketika dahulu.

Btw, Ini adalah opsyen kedua selepas OWN MADE kan. Tapi memandangkan sekarang tengah berdiet malaslah nak buat kek kan.. Jap lagi hancur diet hahaha... lagipun since pindah rumah ni, lum ada kesempatan nak kemas peralatan bakeri.

Kalau tanya Masreena, semua kek suka tapi kek yang sangat penting di sini adalah TIRAMISU dan RED VELVET. Cubalah! =)




Saturday, 5 October 2013

The Best of Blueberry Cheese Cake

Baiklah... bagi penggemar kek-kek urban ni, saya nak war-warkan kek jenis Blueberry Cheese Cake yang saya sukai sejak 5 tahun yang lepas. Lihat gambar.

Kenapa saya katakan ini kek Blueberry Cheese terbaik:-

1) Rasanya SEDAP dan LEMBUT cheesenya... sebab selalunya mesti keras.
2) Jem Blueberry yang digunakan mengandungi biji-biji blueberry instead of blueberry jam semata-mata.

Tengok, ada biji-biji blueberry yang lazat dan kaya rasa. Barulah berkualiti. Persoalannya, di mana nak dapatkan Blueberry Cheese cake yang sedap lagi berkualiti ini??

Kat ROTIBOY ye. Harga berapa?

Harga RM6 sepotong. Again, OWN MADE adalah yang terbaik. Tapi kalau hajat sekadar nak lepas kempunan je, better beli je lah sepotong... daripada buat sendiri kang naik pulak 3 kg badan nanti...

Cubalah! =)





Friday, 4 October 2013

Hati-hati dengan hidangan SET di restoran

Dalam minda kita ni dah tertanam sejak turun temurun lagi bahawa "hidangan ala carte yang di order berasingan lebih mahal daripada hidangan set".

Mungkin ada kebenaran iaitu restoran mesti akan gubal harga menu supaya hidangan set lebih murah daripada ala carte untuk galakkan pelanggan beli hidangan set terus. Kononnya, menjimatkan wang pengguna. Tapi betul ke? Saya rasa lebih baik awak semak semula keperluan awak terhadap hidangan set.

Macam ni, hari tu saya teringin sangat nak makan Kenny Rogers. Menurut Kak Suraya (dia orang yang bertanggungjawab buat aku suka makan Kenny Rogers) Kenny Rogers Alamanda, Putrajaya lebih sedap berbanding tempat lain. Bila dah cuba, pergh memang betul la cakap dia... sedap ayam panggang nya.. then tak pasal-pasal aku ketagih =P

Then fikir punya fikir, takpelah... beli je lah buat lepas kempunan. Bukannya selalu... harap badan aku tak naik le makan ayam roasters ni. Sampai kat kedai.. Bagitahu nak take away je. Sebab apa take away?

1) Sebab takde kawan nak makan.
2) Sebab nak jimat duit air, dan service tax 6% - service tax untuk dining in je. Jimattt

Masa tu tengok kalau ayam je semata-mata hanya RM 10.90 untuk quarter tu, tapi disebabkan dalam mind dah set skeptikal tadi "order set lebih baik baik dari ala carte", tanpa berfikir panjang terus order QUARTER CHICKEN WITH BLACK PEPPER SAUCE AND SET. Harga untuk set RM 18.50.

Tapi sepanjang drive balik rumah.. aku rasa menyesal lak. Kenapa? Tengok gambar-gambar di bawah.. senang sikit nak explain.*aku tak reti edit gambar.. habis terpotong sana-sini*



Harga ayam panggang dengan sos tu RM 10.90 je, tapi dek kesan psikologi aku pergi order set tu kenapa? RM 18.50 - RM 10.90 = RM7.60.

Sebenarnya tanpa aku sedari, aku kena bayar lebih RM7.60 hanya untuk muffin dan 3 set side order iaitu nasi aromatik secawan dan 2 set buah-buahan. Buah-buahan tu kalau tak dipotong dadu, kuantiti nya sama dengan buah potong yang dijual RM 1 sepotong. 2 set buah? RM 2.


Muffin pulak paling mahal pun RM 1.50 sebiji. Nasi? Paling mahal RM1.50 je. Senang citer total side order tu paling mahal pun RM 6 ringgit, tapi aku pergi bayar RM 7.60 kat Kenny Rogers. Bodoh tak aku?

Aku membayar RM18.50 untuk dapatkan complete set yang OVERPRICE SIDE ORDERNYA. Dan paling penting, yang aku betul perlukan cuma SATU sahaja - iaitu Kenny Rogers Quarter Chicken tu je.. itu yang aku betul-betul teringin nak makan.. tapi atas mind set "Hidangan Set lebih Murah dari Ala Carte" membuatkan aku terpedaya dengan marketing trick ni.. Padahal, perlu ke aku muffin tu? Perlu ke aku buah tu? Macamlah tak boleh beli sendiri waktu teringin kan? Sah-sah la jimat 3-4 ringgit sebab MAKIN TINGGI HARGA KO BAYAR KAT KENNY ROGERS, MAKIN TINGGI TAX. Cuba aku beli ayam je, sikit je tax aku kena bayar.

Rugi wooo.. Iktibar untuk aku lebih berhati-hati lepas ni bila berbelanja.




Tuesday, 1 October 2013

Iconic Vacation Club - For Vacation Plan

Pic: Credit To IVC

Petang tadi aku dijemput untuk menghadiri satu briefing 90 minit di Iconic Vacation Club, Mid Valley City. Iconic Vacation Club adalah membership untuk Sepang Gold Coast. Aku tak pasti kat mana diorang dapat contact number aku, mungkin drpd bank kot sebab aku ada kad kredit.

Ini rupanya Palm Gold Tree, Sepang Gold Coast yang terletak di Bagan Lalang, Selangor. Diilhamkan dari Palm Gold Tree yang pertama di dunia yang terletak di Dubai. 

Zoom.

Mula-mula rasa terganggu jugak bila diajak dengar briefing. Maklumlah kita ni kan sibuk dengan kerjaya.. dengan urusan harian lagi.. Nanti satu hal pulakk lah aku nak commit dengan appointment tu, tapi bila memikirkan diorang akan bagi Free Gift Voucher untuk 2 hari 1 malam, aku layan kan jugak. Mana tahu, aku akan sedar satu lagi perkara baru yang aku tak pernah expose selama ni. Optimis!

Then diorang pun buat briefing one by one. Lega sikit, sebab aku suka berkomunikasi so senang sikit nak bertanya itu ini.

Mula-mula diorang explain pasal Sepang Gold Coast tu locationnya.. jenis-jenis biliknya.. rate bilik, iaitu untuk bilik biasa (Travellers) bermula RM650 (nett campur tax mencecah RM750). Wbp, harga bilik sebenarnya bergantung pada season dan semuanya akan melonjak ketika Peak Season. Facilities percuma yang disediakan (spa, gym, outdoor activities) dan juga berbayar (restoran-restoran). Jadi harga RM650 tu kira paling minima.

Kemudian masuk pada intipati briefing tu sendiri iaitu membership IVC.. apa benefit yang ditawarkan.. Intipati penting IVC yang Masreena faham termasuklah:-

1) Pembayaran keahlian SEKALI lump sum untuk seumur hidup dan kemudian hari boleh transfer membership tu pada anak.

2) Pembayaran tahunan pula RM350 (Gold) dan RM500 (Platinum) untuk trustee, government tax, dll.

3) Dengan keahlian ini ahli layak dapat FOC penginapan pakej bilik Travellers sebanyak 7 Malam untuk Gold manakala Platinum pula 14 Malam. Kalau satu bilik bernilai RM650, 7 Malam bersamaan RM4,550 setahun!

4) 7 Malam percuma tadi boleh ditebus untuk 3 bilik serentak, dan boleh DINIAGAKAN iaitu disewakan kepada pelancong. Peak season ialah: kejohanan Moto Grand Prix, Formula 1, Hari Raya dan Cuti Sekolah. So boleh buat duit! (booking seawal 2 minggu untuk elakkan penuh)

5) Kalau nak gunakan 7 malam untuk percutian sendiri luar negara, membership IVC boleh digunakan di:
    - semua 100 cawangan penginapan Gold Coast seluruh dunia
    - semua hotel-hotel bawah naungan RCI (RCI ni macam Agoda.com)

6) Kalau 7 Malam FOC dah habis, masih boleh dapatkan rate accommodation di RCI dan Gold Coast dengan harga berpatutan.

Camane? harap-harap boleh faham koncep IVC ni camane kan...
Nak tahu berapa harga untuk membership IVC ni? Agak-agak?

RM 28 ribu !!! (Gold Membership)

OMG! haha.. terkejut tak? itu belum citer pasal Platinum lagi... hmm nampaknya orang-orang kaya je lah yang sign up IVC ni. Aku complaint gak kat Fira, nape laa you all approach orang-orang macam kami ni? gi la approach orang kaya-kaya je untuk jadi ahli.. sebab sah-sah Masreena tak mampu seh... 

Menurut Fira, dia antara orang yang bertuah sebab mewarisi IVC membership daripada ayahnya... Masa ayah dia jadi member beberapa puluh tahun lepas, harga masa tu masih lagi RM16,000. Sekarang bila ayahnya dah transfer membership tu pada dia, Fira cuma sambung bayar annual tax je setahun RM350 yang disebutkan tadi tu.. itupun dia bayar guna wang hasil jualan 'Malam' spt yang saya sebutkan tadi... no harms for her... IVC ni sangat berguna masa dia travel ke luar negara dengan kawan-kawan sebab boleh dapat 2 bilik terus katanya.. untung lor, boleh berniaga!

Tapi memang aku mengaku, sebenarnya untuk orang yang selalu travel, untung RM28 ribu tu untuk long term. Sebab, itu harga keahlian seumur hidup bayar sekali je masa sign up. Sektor pelancongan ada hubungkait dengan faktor accommodation, iaitu Properties value meningkat berkadar terus dengan nilai hartanah, tapi rate bilik yang kita dapat dengan harga ahli masih jugak dapat dengan modal rate lama... tak dimakan inflasi pun, betapa untung tak untung... especially dapat transfer membership daripada parent. Really worth it!

Aku dah berangan dah nak buat tapi bukanlah sekarang. Entah lah bila ek? silap-silap berkubur macam tu je! haha... Bagi orang yang ada duit lebih, better korang sign up IVC ni cepat-cepat, kalau tak suka travel sekalipun, boleh making money what?? Tiap-tiap tahun ada F1 dan Motor GP kan! Masyukkk 

Dan seperti yang dijanjikan, aku pun dapatlah Voucher Penginapan Percuma tu. Itu 'hadiah' sebab sudi dengar penerangan panjang lebor Si Fira tu tadi. Nice to meet her.



Inilah bilik-bilik chalet di Sepang Gold Coast. Atapnya diimport daripada Bali, Indonesia dan menyerupai atap nipah *alaa yang TV Pendidikan selalu citer tu... ingat tak?

Antara aktiviti yang ditawarkan adalah melawat keindahan paya bakau semulajadi. Wow memang lain daripada yang lainlah kan?

Dah namapun Voucher percuma, macam-macamlah terma dan syaratnya kan? Antaranya exclude breakfast, dan redeem date cuma Isnin-Khamis je... hahaha... Aku dah call untuk reservation, katanya 26 Februari 2014 baru ada kosong.. alahai.. masa tu aku pun dah hilang excited dah... hm tapi betul lah, tak lama lagi dah nak cuti sekolah. Memang sah-sah la terma dan syaratnya tak boleh peak season.

Hmm tengoklah nanti jadi ke tak aku redeem kan. Tapi rugilah kalau tak redeem sebab bila lagi nak merasa tido dalam Chalet Atas Air kan?? Satu malam RM650 tau! Insya allah, kita tunggu je lah nanti camane... OK bye now =)


Tuesday, 3 September 2013

Minyak Petrol Naik 20 sen!

Masreena paste kan berita tergempar hari ni

Putrajaya hari ini mengumumkan langkah untuk menaikkan minyak petrol RON95 dan diesel kepada 20 sen seliter.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang juga merupakan Menteri Kewangan berkata, kenaikkan tersebut akan berkuatkuasa mulai tengah malam ini.
"Selepas berbincang, saya mengumumkan kenaikkan RON95 sebanyak 20 sen seliter," kata Najib.
Pada ketika ini, harga seliter RON95 adalah RM1.90 seliter dan diesel pula RM1.80 seliter.
Menurut Najib lagi, kerajaan ketika ini menanggung subsidi sebanyak sebanyak 83 sen seliter bagi RON95 dan RM1.00 seliter bagi diesel, serta menegaskan kerajaan masih lagi memberi subsidi yang banyak kepada rakyat.
"Pengurangan subsidi sebanyak 20 sen ini bermakna kerajaan masih memberi subsidi sebanyak 63 sen seliter bagi RON95 dan 80 sen seliter untuk diesel," kata Najib selepas selesai mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Dasar Fiskal (FPC) di Pejabat Perdana Menteri.
Kali terakhir minyak petrol RON95 dan diesel adalah naik pada tahun 2010, dimana mengalami kenaikkan sebanyak 5 sen seliter.
Beliau juga menegaskan langkah tersebut bagi memastikan sasaran kerajaan untuk mencapai defisit fiskal dalam lingkungan 3% berbanding Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada tahun 2015 dan bajet berimbang menjelang tahun 2020.
"Melalui penilaian FPC, persekitaran luar didapati semakin mencabar. Lebihan akaun semasa imbangan pembayaran (BOP) yang sederhana disamping defisit fiskal yang berterusan boleh mendatangkan risiko jangka sederhana kepada ekonomi.
"Oleh itu, langkah mengukuhkan kedudukan fiskal adalah penting untuk mengekalkan daya tahan ekonomi dan meningkatkan lagi keyakinan rakyat dan pelabur," kata beliau lagi.
Malaysia telah mengalami defisit fiskal selama 15 tahun berturut-turut, malah agensi penarafan global Fitch Ratings baru-baru ini juga meletakkan Malaysia pada kedudukan negatif ekoran hutang negara meningkat kepada 53.3 peratus dalam KDNK pada penghujung tahun 2012 daripada 51.6 peratus pada hujung tahun 2011 dan 39.8 peratus pada hujung 2008.
Beliau turut memberikan alasan langkah pengurangan subsidi tersebut diambil bertujuan untuk memastikan ia sampai kepada kelompok sasaran memandangkan subsidi ketika ini dinikmati oleh semua lapisan masyarakat termasuklah mereka dikalangan berpendapatan tinggi dan rakyat asing.
"Kita perlu melaksanakan sistem subsidi yang lebih mensasarkan golongan yang memerlukan dan mudah terjejas," ujar Najib lagi yang menyatakan kerajaan ketika ini terpaksa menanggung subsidi bahan api sebanyak RM24.8 bilion untuk tahun ini.
Bagi memastikan kelompok yang lebih memerlukan ini menikmati subsidi, Najib juga mengumumkan pentadbirannya berjanji akan meningkatkan pemberian wang tunai Bantuan Rakyat 1Malaysia yang akan diumumkan semasa pembentangan belanjawan 2014 nanti.
"Kerajaan akan meningkatkan pemberian BR1M dalam Bajet 2014 dimana jumlahnya akan diumumkan dalam ucapan Bajet," tambahnya lagi.
Selain itu, Najib juga berkata kerajaan akan menyemak semula pelaksaan projek-projek sektor awam bagi menangani lebihan akaun semasa yang semakin berkurangan.
"Projek-projek yang mempunyai kandungan import yang rendah dan kesan pengganda yang tinggi akan diberi keutamaan bagi memastikan pertumbuhan ekonomi tidak terjejas.
"Manakala pelaksanaan projek yang mempunyai kandungan import yang tinggi akan disusun mengikut jadual yang sewajarnya supaya tidak mendatangkan kesan negatif kepada imbangan pembayaran," katanya lagi.
Bagaimanapun, Najib menegaskan projek Mass Rapid Transit (MRT) tetap akan diteruskan, namun projek Southern Corridor High Speed Rail (HSR) pula masih dalam rundingan.
Najib menegaskan kesemua langkah yang beliau umumkan hari ini adalah demi memastikan Malaysia dapat berhadapan dengan situasi ekonomi semasa dan global yang semakin mencabar.
"Pelaksanaan semua langkah tersebut bukan sahaja untuk menangani cabaran semasa terhadap ekonomi dan kedudukan kewangan kerajaan tetapi ia juga akan mengukuhkan kemampanan fiskal negara dalam jangka masa sederhana dan panjang," tambahnya lagi.
Defisit fiskal negara melebar kepada RM14.9 bilion pada tahun ini, disamping penurunan mendadak lebihan akaun semasa kepada RM2.6 bilion dalam suku kedua tahun ini.
Najib yang bakal berhadapan cabaran kepimpinan menjelang pemilihan parti Oktober ini, menimbulkan ketidaktentuan janjinya untuk mengurangkan defisit sebanyak 4.5 peratus daripada KDNK, Malaysia antara negara yang mempunyai hutang tertinggi di Asia.- 2 September, 2013.

Monday, 12 August 2013

Treat Points Maybank Dah Naik Harga!

Anda ada gunakan kad American Express dari Maybankcard2cards? Saya selalu menggunakannya! Saya suka tukar baucar membeli belah TESCO untuk membeli barangan dapur. Sesiapa yang biasa tukar baucar membeli-belah di Maybank Treat Points mesti perasan bahawa nilai tukaran mata ganjaran dah meningkat.

Saya memang alert sebab 3 HARI SEBELUM RAYA 2013 saya berbincang dengan Nik untuk tukar baucar daripada Maybank sama ada Tesco, Metrojaya atau Parkson. Nik nak gunakan point nya sebanyak 100,000 tu untuk ditukarkan kepada baucar Metrojaya untuk beli baju raya anak katanya.

Jadi saya dengan bersemangat nya buka website Maybank untuk rujuk berapa banyak point yang diperlukan  untuk tukar sekeping baucar. Berdasarkan website Maybank, 11,000 points bersamaan dengan RM50 baucar TESCO/Carrefour. Manakala baucar Metrojaya dengan bilangan yang lebih rendah. Mungkin sebab barang di Metrojaya agak mahal sedikit.

Jadi saya SMS Nik bagitahu dia dengan point 100,000 dia boleh tukarkan dengan RM450 baucar Tesco! Hebat kan?

Tapi hari ni Raya ke-lima, bukak website Maybank terkejut dengan harga baucar dah meningkat! Cuba lihat bukti di bawah saya tunjuk dengan arrow.



Terkejut dan kecewa sangat rasanya sebab harga baucar semakin meningkat. Kalau dulu cuma kumpulkan 11,000 points untuk dapatkan RM50, kini kena kumpulkan lebih banyak point iaitu 13,750 untuk dapatkan amaun yang sama =(

Kalau lihat pula pada baucar Harvey Norman, Parkson dan Metrojaya lebih rendah pulak nilainya iaitu cuma 12,500. Pulak dah


Nampaknya Maybank Treat Points telah mula untuk mempermainkan pengguna. Mungkin selama ni baucar Tesco, Carrefour (AEON Big), dan Mydin lebih popular! sebab boleh digunakan untuk KEPERLUAN BULANAN seperti barang-barang dapur berbanding baucar yang lain lebih kepada kehendak. Iye lah kan... bukan tiap-tiap bulan orang beli perabot di Harvey Norman atau tiap-tiap bulan beli pakaian berjenama di Metrojaya kan?

Apalah nasib sebagai pengguna kan... Hmmm apa pun jangan putus asa... Memandangkan baucar barangan grocery meningkat, saya akan beralih pada baucar yang lebih murah untuk ditukar. Metrojaya & Parkson mungkin boleh gunakan untuk ditukar dengan baju raya atau parfume. Bukankah salah satu cara yang kreatif juga. Cumanya kena pulakk lah tunggu setahun kan untuk kumpul point, maklumlah raya kan setahun sekali. Tak pun kalau susah sangat, after this kita riki kad kredit lain pula nak?









Saturday, 6 July 2013

INTRODUCTION

Baiklah... Mungkin hampir semua pembaca  berasal dari blog pertama saya iaitu MASREENA kan.. Tapi sebab nak asingkan antara Travel/Tour dengan lain-lain perkara, saya terpaksa ambil inisiatif create second blog ini. Itupun dah terlepas entry pindah rumah di first blog tu (sebab masa tu belum terfikir lagi nak separatekan blog macam ni).

Blog ini namanya Blog Jimat... bukannya Blog Miskin ya... just kidding... Orang kata kalau nak berjimat kenapa nak spend sana sini? Jawapannya, LIFE IS SHORT, MAKE IT MEANINGFUL. Tak dapat cuba cara mewah, kita cuba cara biasa, asalkan dapat menikmati dan merasai pengalaman yang hampir serupa =)

Happy reading! =)


Tuesday, 30 April 2013

Cara Pengiraan Harga Kabinet Dapur!

Pengalaman pasang kabinet dapur ni sebenarnya tiba-tiba je... Selalu dengar cerita orang pasang kitchen kabinet ni sampai berbelas-belas ribu. Sampailah satu hari ofismet MMS gambar kabinet dapur yang baru dipasangnya. Cantik tetapi murah harganya seperti di entry Kabinet Dapur 3D Murah.

Kitchen cabinet yang harganya murah ni ada beberapa faktor yang tentukan tau... yang utama adalah JENIS KAYU. Makin berkualiti kayu makin mahal harga. Kemudian SAIZ iaitu makin panjang kabinet makin mahal harga. Jadi cara nak dapatkan harga murah ialah --->> kurangkan saiz dan ambil jenis kayu yang tak berapa berkualiti. Senang je kan? As simple as that.

Saiz untuk kabinet dinding (wall unit) mesti MURAH sikit berbanding saiz kabinet lantai (base unit) atas faktor kedalaman. Sila beli tali tape ye, rekod siap-siap ukuran dapur anda sebelum pergi kedai...

Harga keseluruhan meliputi harga kabinet, handler, penyedut asap, dapur, pili paip, rak pinggan, spoon tray, sinki dan labour cost plus delivery.

Ini contoh kabinet dapur ofismet saya. Dibuat oleh kedai yang sama. Harga dalam pakej untuk kabinet 3D ialah RM4,500 untuk 10 kaki atas dan 10 kaki bawah. Ofismet saya tambah 2 kaki lagi untuk kabinet bawah menjadikan harga keseluruhan mencecah RM5,090.

Tips:

1) Harga kabinet kita survey dengan cara pengiraan harga satu kaki"Berapa harga kabinet 3D untuk satu kaki base unit? Wall unit berapa" dari jawapan itulah kita boleh tahu outlet tu mahal ke murah. Same goes if you survey to wardrobe and book case price. Contohnya kedai yang saya pergi tu:

Kabinet 3D berharga RM 230 satu kaki untuk base unit.
Solid Nyatoh dan Fomika berharga RM 195 satu kaki untuk base unit.
Melamin ABS berharga RM 180 satu kaki untuk base unit.

Kenalpasti berapa RM beza wall unit dengan base unit. Kalau tak banyak beza better ambik 3D sebab cantik sikit.

2) Rancang kedudukan peralatan dapur untuk tahu keperluan kita.
- Paling kritikal kedudukan tingkap dan saiz tingkap sebab bila dah ada tingkap... peti ais dan dapur gas berhud kena taruk tempat berdinding.
- Untuk dapur sempit, sebenarnya dapur panjang lebih mudah diurus berbanding dapur empat segi sebab balance dengan kedudukan tingkap. Faktor ini akan tentukan kedudukan sinki either 2 bowl or 1 bowl. Dapur Masreena tak boleh pasang 2 bowl sebab beri kesan unbalance pada kedudukan tingkap yang terlalu besar pada dapur yang sempit.
- Stove tak boleh locate di tingkap, hanya boleh pasang di dinding je sebab kena tebuk hud (penyedut asap).
- Punca elektrik pun satu faktor kritikal which you need to consider.

Leceh tau tak.... unless kalau buat renovation mungkin keadaan boleh diperbetulkan... tapi aku tak koser nak renovate sebab takde duit hahaha....

Mula-mula designer tu buat macam ni. Harga RM 3,850 (Kayu melamin). Tapi Masreena tak setuju bentuk L memandangkan sebelah kiri ada dua power supply (untuk periuk nasi dan oven). Jadi kena ada base unit juga. 

Then dia betulkan design buat bentuk U. Sinki daripada 2 bowl jadi 1 bowl je sebab ada design isu (corner). Dengan pertambahan base unit dan wall unit... harga melonjak jadi RM 5,480! Terus berbelah bagi nak buat bentuk L ke U??

 Last sekali Masreena request model Fomeka bentuk L berharga RM 4,897 iaitu meliputi:

Base unit RM 195 x 11.5' = RM 2,242.50
Wall unit RM 175 x 9' = RM 1,575
Dapur = RM 370
Sinki 1 bowl = RM 180
Tap = RM 90 
Plumbing = RM 160
Laci = RM180 

Kalau perasan Masreena dah potong penyedut asap sebab boleh install kemudian, cuma push kabinet naik atas je kasi terjongket sket untuk pasang hud tu... bukan apa, dapur ni dibuat sebagai dry kitchen je since Masreena buat yard masak belakang rumah, that's why penyedut asap belum diperlukan lagi buat masa ni. Bagi saya sebenarnya lagi best masak dan sidai baju kat open air... aku siap planning nak beli kukur kelapa lagi nak letak kat yard taw!

Tapi Masreena nak jugak ada base sebelah kiri sebab rugi tau... situ kan ada dua power supply. Tapi, kalau nak tambah base unit nanti makin mahal jadi. Sudahnya.... Masreena dapat idea gantikan base unit dengan tambah counter bar!

3) Harga counter bar sepanjang 3 kaki cuma RM 240 instead of RM 585 kalau pasang base unit. 

Maka jumlah semua sekali RM 4,897 + RM 240 = RM 5,137.50. Mintak diskaun dapatlah RM 5,000.00. 

Inilah gambarnya dah siap pun. Sengaja pilih atas bawah lain-lain warna untuk kesan ceria.. cewahh

Kaunter bar kena rendah sikit ikut tinggi meja makan, tak boleh sama aras dengan base unit nanti susah nak cari kerusi yang sesuai. Mak tak koser susahkan diri tau nyah...

Sinki 1 bowl sebab kalau 2 bowl tak boleh suit dengan corner. Tu laa design tingkap dengan space dapur memang teruk tau... apa punya developer laaa

Blind ni pun satu hal nak install... Nasib baik ada Mc Guyver tolong pasangkan, aku siap beli Drill ko tahu tak?

Tengok tu, tanda harga langsir pun belum sempat buang, excited ko nak amik gambar sampai tak menyempat-nyempat.... hehehe

Masreena harap entry ni akan bagi manfaat kepada pembaca sebab saya tahu, ramai berminat nak pasang kitchen cabinet tapi tak tahu costing nak kira camane untuk dapatkan harga murah dan mampu milik. Kitchen cabinet ni CRITICAL issue untuk storage management. So after this korang akan buka lembaran baru untuk dapur masing-masing (amin).

Optimize your space, Organize your storage, and Enjoy your cooking! Bye!