Tujuan asal blog ini ditubuhkan adalah untuk membantu pembaca berjimat namun masih boleh mencapai impian mereka di saat krisis ekonomi melanda negara. Save is not about to cut everything's fun in your life, we still spend but only in minimum cost to optimize your satisfaction. Price list dan costing sengaja dimasukkan di dalam entry untuk memberi gambaran kepada pembaca sejauh mana penjimatan yang boleh dilakukan dalam perbelanjaan harian mereka di Malaysia. Semoga dengan perkongsian ini dan blog seumpamanya akan memberi manfaat besar kepada pembaca, seterusnya mengubah taraf hidup mereka kepada lebih baik, insya Allah.

Semua kandungan blog ini adalah Hak Cipta Terpelihara. Sebarang kegiatan yang disyaki plagiatrisme akan dilaporkan serta-merta kepada SKMM.

Saturday, 4 June 2011

I Teach You The Best Way To Teach Them

ISU NAFKAH KELUARGA, ISTERI, DAN ANAK.


ni hasil pemahaman aku dari ruangan soal jawab agama. aku pegang hingga kini.

-----------------

seorang suami tu WAJIB menanggung kesemua keperluan asas ANAK DAN ISTERI, termasuk nafkah zahir.
tanggungjawab suami bukan sekadar beli barang2 dapur, pakaian dan keperluan anak2 malah juga MAINTENANCE isteri. hatta lip balm, lipstick dan lipgloss pon suami yang patot belikan utk bini (atau bagi duit gi beli sendiri). ini ustaz pernah maentioned dalam kursus kahwin.


utk wanita2 bekerja pulak;

Isteri bekerja bukan bermakna isteri turut sama menggalas TANGGUNGJAWAB suami sebagai ketua keluarga.

HARAM bagi seorang suami itu bertanya gaji isterinya.
seorang isteri yang turut sama menanggung KEPERLUAN keluarga, sebenarnya suami dia telah BERHUTANG dengan isterinya.
walaubagaimanapun, keperluan isteri utk keluar bekerja (spt travel cost) tidak wajib ditanggung oleh suami sekiranya isteri bekerja atas kerelaan diri sendiri.

Namun jika ada paksaan untuk isteri keluar bekerja, suami wajib tanggung semua kos
seperti di atas.

-------------

tak tahulah orang lain, tapi, aku EXPECT bakal suami aku bertanggungjawab sepenuhnya seperti di atas (tapi ada fleksibiliti waktu kecemasan laaa)

Oleh itu para suami, sila renungkan, adakah selama ni anda benar-benar menjalankan tanggungjawab anda?

No comments:

Post a Comment

Kalau suka tinggalkan komen =)