Tujuan asal blog ini ditubuhkan adalah untuk membantu pembaca berjimat namun masih boleh mencapai impian mereka di saat krisis ekonomi melanda negara. Save is not about to cut everything's fun in your life, we still spend but only in minimum cost to optimize your satisfaction. Price list dan costing sengaja dimasukkan di dalam entry untuk memberi gambaran kepada pembaca sejauh mana penjimatan yang boleh dilakukan dalam perbelanjaan harian mereka di Malaysia. Semoga dengan perkongsian ini dan blog seumpamanya akan memberi manfaat besar kepada pembaca, seterusnya mengubah taraf hidup mereka kepada lebih baik, insya Allah.

Semua kandungan blog ini adalah Hak Cipta Terpelihara. Sebarang kegiatan yang disyaki plagiatrisme akan dilaporkan serta-merta kepada SKMM.

Tuesday, 1 October 2013

Iconic Vacation Club - For Vacation Plan

Pic: Credit To IVC

Petang tadi aku dijemput untuk menghadiri satu briefing 90 minit di Iconic Vacation Club, Mid Valley City. Iconic Vacation Club adalah membership untuk Sepang Gold Coast. Aku tak pasti kat mana diorang dapat contact number aku, mungkin drpd bank kot sebab aku ada kad kredit.

Ini rupanya Palm Gold Tree, Sepang Gold Coast yang terletak di Bagan Lalang, Selangor. Diilhamkan dari Palm Gold Tree yang pertama di dunia yang terletak di Dubai. 

Zoom.

Mula-mula rasa terganggu jugak bila diajak dengar briefing. Maklumlah kita ni kan sibuk dengan kerjaya.. dengan urusan harian lagi.. Nanti satu hal pulakk lah aku nak commit dengan appointment tu, tapi bila memikirkan diorang akan bagi Free Gift Voucher untuk 2 hari 1 malam, aku layan kan jugak. Mana tahu, aku akan sedar satu lagi perkara baru yang aku tak pernah expose selama ni. Optimis!

Then diorang pun buat briefing one by one. Lega sikit, sebab aku suka berkomunikasi so senang sikit nak bertanya itu ini.

Mula-mula diorang explain pasal Sepang Gold Coast tu locationnya.. jenis-jenis biliknya.. rate bilik, iaitu untuk bilik biasa (Travellers) bermula RM650 (nett campur tax mencecah RM750). Wbp, harga bilik sebenarnya bergantung pada season dan semuanya akan melonjak ketika Peak Season. Facilities percuma yang disediakan (spa, gym, outdoor activities) dan juga berbayar (restoran-restoran). Jadi harga RM650 tu kira paling minima.

Kemudian masuk pada intipati briefing tu sendiri iaitu membership IVC.. apa benefit yang ditawarkan.. Intipati penting IVC yang Masreena faham termasuklah:-

1) Pembayaran keahlian SEKALI lump sum untuk seumur hidup dan kemudian hari boleh transfer membership tu pada anak.

2) Pembayaran tahunan pula RM350 (Gold) dan RM500 (Platinum) untuk trustee, government tax, dll.

3) Dengan keahlian ini ahli layak dapat FOC penginapan pakej bilik Travellers sebanyak 7 Malam untuk Gold manakala Platinum pula 14 Malam. Kalau satu bilik bernilai RM650, 7 Malam bersamaan RM4,550 setahun!

4) 7 Malam percuma tadi boleh ditebus untuk 3 bilik serentak, dan boleh DINIAGAKAN iaitu disewakan kepada pelancong. Peak season ialah: kejohanan Moto Grand Prix, Formula 1, Hari Raya dan Cuti Sekolah. So boleh buat duit! (booking seawal 2 minggu untuk elakkan penuh)

5) Kalau nak gunakan 7 malam untuk percutian sendiri luar negara, membership IVC boleh digunakan di:
    - semua 100 cawangan penginapan Gold Coast seluruh dunia
    - semua hotel-hotel bawah naungan RCI (RCI ni macam Agoda.com)

6) Kalau 7 Malam FOC dah habis, masih boleh dapatkan rate accommodation di RCI dan Gold Coast dengan harga berpatutan.

Camane? harap-harap boleh faham koncep IVC ni camane kan...
Nak tahu berapa harga untuk membership IVC ni? Agak-agak?

RM 28 ribu !!! (Gold Membership)

OMG! haha.. terkejut tak? itu belum citer pasal Platinum lagi... hmm nampaknya orang-orang kaya je lah yang sign up IVC ni. Aku complaint gak kat Fira, nape laa you all approach orang-orang macam kami ni? gi la approach orang kaya-kaya je untuk jadi ahli.. sebab sah-sah Masreena tak mampu seh... 

Menurut Fira, dia antara orang yang bertuah sebab mewarisi IVC membership daripada ayahnya... Masa ayah dia jadi member beberapa puluh tahun lepas, harga masa tu masih lagi RM16,000. Sekarang bila ayahnya dah transfer membership tu pada dia, Fira cuma sambung bayar annual tax je setahun RM350 yang disebutkan tadi tu.. itupun dia bayar guna wang hasil jualan 'Malam' spt yang saya sebutkan tadi... no harms for her... IVC ni sangat berguna masa dia travel ke luar negara dengan kawan-kawan sebab boleh dapat 2 bilik terus katanya.. untung lor, boleh berniaga!

Tapi memang aku mengaku, sebenarnya untuk orang yang selalu travel, untung RM28 ribu tu untuk long term. Sebab, itu harga keahlian seumur hidup bayar sekali je masa sign up. Sektor pelancongan ada hubungkait dengan faktor accommodation, iaitu Properties value meningkat berkadar terus dengan nilai hartanah, tapi rate bilik yang kita dapat dengan harga ahli masih jugak dapat dengan modal rate lama... tak dimakan inflasi pun, betapa untung tak untung... especially dapat transfer membership daripada parent. Really worth it!

Aku dah berangan dah nak buat tapi bukanlah sekarang. Entah lah bila ek? silap-silap berkubur macam tu je! haha... Bagi orang yang ada duit lebih, better korang sign up IVC ni cepat-cepat, kalau tak suka travel sekalipun, boleh making money what?? Tiap-tiap tahun ada F1 dan Motor GP kan! Masyukkk 

Dan seperti yang dijanjikan, aku pun dapatlah Voucher Penginapan Percuma tu. Itu 'hadiah' sebab sudi dengar penerangan panjang lebor Si Fira tu tadi. Nice to meet her.



Inilah bilik-bilik chalet di Sepang Gold Coast. Atapnya diimport daripada Bali, Indonesia dan menyerupai atap nipah *alaa yang TV Pendidikan selalu citer tu... ingat tak?

Antara aktiviti yang ditawarkan adalah melawat keindahan paya bakau semulajadi. Wow memang lain daripada yang lainlah kan?

Dah namapun Voucher percuma, macam-macamlah terma dan syaratnya kan? Antaranya exclude breakfast, dan redeem date cuma Isnin-Khamis je... hahaha... Aku dah call untuk reservation, katanya 26 Februari 2014 baru ada kosong.. alahai.. masa tu aku pun dah hilang excited dah... hm tapi betul lah, tak lama lagi dah nak cuti sekolah. Memang sah-sah la terma dan syaratnya tak boleh peak season.

Hmm tengoklah nanti jadi ke tak aku redeem kan. Tapi rugilah kalau tak redeem sebab bila lagi nak merasa tido dalam Chalet Atas Air kan?? Satu malam RM650 tau! Insya allah, kita tunggu je lah nanti camane... OK bye now =)


8 comments:

  1. Saya baru je balik dari briefing pasal Sepang gold coast & IVC ni.
    Lepas penat dengar diorg membebel/mengkelentong, lepas 2 jam barulah cerita pasal harga membership... RM 48,000 !!!

    Apsal dlm blog ni cuma RM18,000 ?? Harga memang ikut suka hati diorg ke nak sebut berapa ?

    So, mmg lah aku takkan join... tapi tetap gunakan voucher free tu. Sebab buang masa aku dengar cerita mengarut ni & saja nak bagi diorg rugi. Diorg sengaja letak syarat, booking 3 bulan... diulang 3 BULAN LEBIH AWAL, baru boleh dpt bilik dgn voucher free ni... dan cuma boleh pakai pada hari Isnin hingga Khamis !!

    ReplyDelete
  2. Just balik dari gold coast and been explained dengan details 2 hr, IVC systems mmg menarik. Ada 2 pakage gold n platinum ia umpama member ship club different rate of rooms n service. With membership club price anda entitle 1or2 type of room, 7night per year, with the monthly commitment of 5 year but entitled for 20 years. Monthly commitment depend on your deposite 10-30%. Gold membership entitled of 1 room 2 bed price is 28k yesterday discond 5k while the platinum 38k discont 6k. Normal rate for the 1room rate is rm600-700. Tapi kena bare the maintenence cost which is yearly rm3++-500. First year dapat waived kalu register n dpat percuma inap 4d3n vaucher . So can do the calculation boleh untung ke tak. 7n yg you entitle are eligible to exchanges with other hotels in Malaysia with IVC club and other international hotel seluruh dunia with RCI club. Both club will be registerd one you sign up with the programs.

    ReplyDelete
  3. Just balik dari gold coast and been explained dengan details 2 hr, IVC systems mmg menarik. Ada 2 pakage gold n platinum ia umpama member ship club different rate of rooms n service. With membership club price anda entitle 1or2 type of room, 7night per year, with the monthly commitment of 5 year but entitled for 20 years. Monthly commitment depend on your deposite 10-30%. Gold membership entitled of 1 room 2 bed price is 28k yesterday discond 5k while the platinum 38k discont 6k. Normal rate for the 1room rate is rm600-700. Tapi kena bare the maintenence cost which is yearly rm3++-500. First year dapat waived kalu register n dpat percuma inap 4d3n vaucher . So can do the calculation boleh untung ke tak. 7n yg you entitle are eligible to exchanges with other hotels in Malaysia with IVC club and other international hotel seluruh dunia with RCI club. Both club will be registerd one you sign up with the programs.

    ReplyDelete
  4. Saya members club ivc, tapi bukan orang kaya2, cuma saya rasa ada tempat untuk saya nak rehat selpas penat bekerja. Masa time saya pergi tu harga RM28k utk gold dan saya pilih untuk bayar secara ansur2 selama 5tahun. Nampak macam tak berbaloi tapi setakat ni saya dah berjaya jual sebnyak 3malam. Bagi pendapat saya yg baru 2tahun jadi members ok lah.
    If you all nak menginap sana boleh la contact saya 0123845631
    Fadli
    Harga boleh runding dan berbaloi.

    ReplyDelete
  5. Saya members club ivc, tapi bukan orang kaya2, cuma saya rasa ada tempat untuk saya nak rehat selpas penat bekerja. Masa time saya pergi tu harga RM28k utk gold dan saya pilih untuk bayar secara ansur2 selama 5tahun. Nampak macam tak berbaloi tapi setakat ni saya dah berjaya jual sebnyak 3malam. Bagi pendapat saya yg baru 2tahun jadi members ok lah.
    If you all nak menginap sana boleh la contact saya 0123845631
    Fadli
    Harga boleh runding dan berbaloi.

    ReplyDelete
  6. Saya members club ivc, tapi bukan orang kaya2, cuma saya rasa ada tempat untuk saya nak rehat selpas penat bekerja. Masa time saya pergi tu harga RM28k utk gold dan saya pilih untuk bayar secara ansur2 selama 5tahun. Nampak macam tak berbaloi tapi setakat ni saya dah berjaya jual sebnyak 3malam. Bagi pendapat saya yg baru 2tahun jadi members ok lah.
    If you all nak menginap sana boleh la contact saya 0123845631
    Fadli
    Harga boleh runding dan berbaloi.

    ReplyDelete
  7. Saya members club ivc, tapi bukan orang kaya2, cuma saya rasa ada tempat untuk saya nak rehat selpas penat bekerja. Masa time saya pergi tu harga RM28k utk gold dan saya pilih untuk bayar secara ansur2 selama 5tahun. Nampak macam tak berbaloi tapi setakat ni saya dah berjaya jual sebnyak 3malam. Bagi pendapat saya yg baru 2tahun jadi members ok lah.
    If you all nak menginap sana boleh la contact saya 0123845631
    Fadli
    Harga boleh runding dan berbaloi.

    ReplyDelete
  8. Wife saya platinum menber..dulu best senang nk jual..tp sekarang sangat x friendly to member..mcm anak tiri...kita org da buat keputusan utk berhenti jd member..mmg x berbaloi..nk bercuti weekend pon susah..

    ReplyDelete

Kalau suka tinggalkan komen =)